ازجمله – در جنوب شرقی دریای سیاه، در مرز ترکیه و گرجستان، استان آرتوین قرار گرفته است. از نظر زیبایی‌های طبیعی، این استان، یکی از مهمترین مناطق ترکیه و یکی از قطب‌های گردشگری منطقه شمال شرقی این کشور است.

آرتوین که به «بهشت پنهان» نیز معروف است، با مجموعه‌ای از آبشارها، دریاچه‌ها، پارک‌های ملی، تنوع جانوری و گیاهی، جنگل‌های قدیمی، دریاچه‌های پشت سد، توجه گردشگران داخلی و خارجی را به خود جلب می‌کند.

استان آرتوین، با داشتن ۲۷۲۷ نوع گیاه، بالاترین تنوع گیاهی در میان استان‌های ترکیه را دارد. از جاذبه‌های طبیعی این استان می‌توان به  پارک‌های ملی هاتیلا Hatila و صاحرا Sahara، دریاچه بورچکا کاراگول Borçka Karagöl، دره جهنم، تپه آلتیپارماک Altıparmak، تپه تاوشان Tavşan، آبشار گونشلی-بالیکلی Güneşli-Balıklı اشاره کرد.

طبیعت بکر استان آرتوین (عکس از آناتولی)

استان آرتوین با داشتن مساحتی بیش از ۷ هزار کیلومتر مربع جمعیتی در حدود ۱۷۰ هزار نفر دارد. بیش از ۷۰ درصد این جمعیت در شهرهای این استان زندگی می‌کنند و بخشی از درآمد آن‌ها از راه توریسم تامین می‌شود. اگرچه ظرفیت مسافرپذیری آرتوین ۵۷۸۰ تخت خواب است اما، با این حال این استان توانسته است که در سال ۲۰۱۹ از ۴۰۴ هزار گردشگر داخلی و خارجی میزبانی میزبانی کند.

فرماندار آرتوین يلماز دوروک، با بیان اینکه در دوره همه‌گیری کرونا، به دليل محدودیت‌ها و بسته بودن دروازه مرزی  سارپ Sarp، مرز ترکیه و گرجستان، فعالیت‌های گردشگری در این شهر بسیار کاهش یافته، اما با روند عادی سازی، حضور گردشگران به تدریج در حال افزایش است.

دوروک با تأکید بر اینکه آرتوین شهر امنی است و با زیبایی‌های طبیعی گردشگران را به خود جلب می‌کند، گفت: «چه چیزی مردم را به اینجا جذب می‌کند؟ در وهله اول زیبایی طبیعی آن. مردم در دامان محیطی سبز خود را باز می‌یابند». وی افزود برای افزایش توریست‌ها در این منطقه پروژه‌های مختلفی اجرا شده و در دست اجراست، از جمله ایجاد مسیرهایی برای پیاده روی  در جنگل، حاشیه رودها و آبشارها.

یکی از جالب توجه‌ترین جاذبه‌های خطه آرتوین، رودخانه چوروح است. حتی برخی بر آنند که «آرتوین خود چوروح و چوروح به معنای آرتوین است». وجود همین رودخانه پر آب و کوه قاچکار که ارتفاعی ۴ هزار متری از سطح دریا دارد، باعث پیدا شدن تنوع گیاهی بالای این منطقه شده است. 

پل‌های تاریخی روی رودخانه چوروح (عکس از آناتولی)

کوه قاچکار که نام آن از نظر برخی قرابت‌هایی با کلمه قاجار دارد،‌ با طبیعت خاص خود یکی از مناطق دیدنی این استان است. در بخش از دامنه کوه قاچکار، بالکنی نیز برای تماشای دره‌های این منطقه فراهم شده است که جزو مرتفع ترین بالکن‌های کشور دانسته می‌شود. 

اکنون مجموعه‌ای از سدها در رودخانه چوروح ساخته شده‌اند. این تراکم‌های آبی به همراه دره های بسیاری که در این منطقه وجود دارند، ارزش گردشگری متفاوتی به آرتوین بخشیده است. آرتوین دیگر فقط مکانی که در آن مرداب‌ها و آبشارها وجود داشته باشد نیست. بلکه امروز میزبان مجموعه‌ای از آب‌های انباشته شده در پشت سد‌هاهم هست.

سدر چوروح (عکس‌ از آناتولی)

یکی از جاذبه‌هایی توریستی‌ای که این آب‌های پشت سد به وجود آورده قایق رانی بر روی روستایی است که در زیر آب مانده.