سازمان ملل روز سوم می، به مناسبت روز جهانی آزادی مطبوعات با بیان اینکه: «خبرنگاری جرم نیست» از افزایش پنجاه درصدی کشتار کارمندان رسانهای در سال ۲۰۲۲ در افغانستان خبر داد.
این سازمان با ابراز نگرانی نسبت به آیندۀ رسانهها در افغانستان اعلام کرد: «رفتار توأم با ارعاب و تهدید و حملات طالبان به خبرنگاران افغان غیرقابل قبول است».
سازمان گزارشگران بدون مرز در گزارش جدید خود وضع آزادی رسانهها در افغانستان را همچنان «بسیار نگرانکننده» ارزیابی و اعلام کرد افغانستان از نظر آزادی رسانهها در بین ۱۸۰ کشور در جایگاه ۱۵۲ قرار دارد.
در بیانیه این سازمان نیز آمده است که شرایط کار برای خبرنگاران افغانستان همچنان بدتر میشود و زنان خبرنگار «به معنای واقعی کلمه از زندگی عمومی حذف شدهاند».
در این گزارش همچنین آمده است که فعالیت ۴۳ درصد از رسانههای افغانستان پس از تسلط طالبان در آگوست ۲۰۲۱ متوقف شده و از ۱۰ هزار و ۷۸۰ نفری که پیش از اشغال کابل به دست طالبان در اتاقهای خبر افغانستان کار میکردند (۸۲۹۰ مرد و ۲۴۹۰ زن)، تنها ۴۳۶۰ نفر تا دسامبر ۲۰۲۲ میلادی همچنان مشغول به کار بودند.
رسانهها و سازمانهای حامی خبرنگاران، حکومت طالبان را به بدرفتاری با خبرنگاران متهم میکنند، اما ذبیح الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان میگوید: «حکومت آنان با رسانهها همکاری میکند».
بر اساس گزارشها شماری از خبرنگاران افغان که در حال حاضر در کابل تحت کنترل طالبان کار میکنند، میگویند: «فعالیت رسانهای آنها توسط طالبان محدود شده و در برخی موارد جان آنها مورد تهدید قرار گرفته است».