از آتش‌افروزی تا سوراخ کردن صورت؛ آیین‌های نوروزی در جهان

آغاز بهار یا همان «نوروز» میان صدها میلیون نفر از مردم جهان، به عنوان سرآغاز چرخه سالانه طبیعت و اتفاقی مبارک که خبر از نوزیستی می دهد، گرامی داشته می‌شود.

مردم هر گروه و فرقه به شکلی مختلف در آغاز بهار کنار هم جمع می‌شوند؛ برخی با روشن کردن آتش و رقص دسته جمعی و برخی هم با زالو انداختن و استفاده از سوزن‌های ضخیم.

مجمع عمومی سازمان ملل در سال ۲۰۱۰، با تصویب قطعنامه‌ای، گرامیداشت و جشن نوروز را میان بیش از ۳۰۰ میلیون نفر در ۱۱ کشور مختلف جهان به رسمیت شناخت. 

آغاز بهار علاوه بر ایران، در نقاط مختلفی از جهان تکریم می‌شود. اما بسیاری از مردم نوروزدوست در سراسر دنیا، کارشان با سنجد و سمنو راه نمی‌افتد و جشن‌های نوروزی بعضا به مراسمی متفاوت، با نیات عارفانه، مذهبی، سیاسی، ورزشی و نمایشی تبدیل می‌شود. مانند همین تصویر که مردان ازبکستان را درحال شکار گوساله که یک بازی سنتی نوروزی است نشان می‌دهد. 

برخی از مردم هند براین باورند که زالو انداختن در نوروز بیشترین تاثیر را روی بیماری‌هایی همچون عارضه‌های پوستی، سرمازدگی و سرماخوردگی دارد. در این تصویر عده‌ای از اهالی کشمیر را می‌بینید که درحال زالو انداختن در نخستین روز بهار هستند.

در شرق ترکیه و مناطق کردتباری همچون دیاربکر (تصویر فوق) مراسم نوروز در برخی مواقع تبدیل به میتینگ سیاسی شده است.

زرتشتی‌‌های مناطق کردنشین عراق نیز هر ساله با روشن‌کردن آتش بزرگی در مرکز جمع که توسط مشعل‌های هر یک از اهالی مشتعل می‌شود و برپایی مراسم رقص گروهی، نوروز را جشن می‌گیرند.

کردهای سوریه نیز، اعم از زرتشتی و غیره، نوروز را با مراسمی مشابه کردهای عراق، با افروختن آتش و رقص زنجیره‌ای جشن می‌گیرند.

در فستیوال‌ها و جشن‌های گروهی کشور آذربایجان هم مراسم رقص فولکلور این منطقه که مشهورترینش رقص لزگی است، با پوشیدن لباس‌های سنتی برقرار می‌شود.

وقتی صحبت از لباس‌های سنتی و فولکلور باشد، نمی‌توان از ترکمنستانی‌ها چشم‌پوشی کرد که یکی از رنگارنگ‌ترین و زیباترین فرهنگ‌های لباسی را میان کشورهای تکریم‌کننده نوروز دارند. این تصویر نسبتا عجیب، فستیوال نوروزی ده سال پیش در «عشق‌آباد» را نشان می‌دهد. 

یکی از عجیب‌ترین مراسم نوروزی مربوط به دراویش صوفی‌ مسلک جمهوری کوزوو است که در نوروز اقدام به برپایی مراسمی آیینی – نیایشی می‌کنند. نکته عجیب مراسم دراویش کوزوو آنجاست که مردان، قسمت‌هایی از صورتشان همچون لب‌ها و گونه‌ها را سوراخ کرده و در آن سوزن‌های درشت سیخ‌مانند فرو می‌کنند. آنها معتقدند این کار، راهی به سوی خداوند و هدایت آنها باز می‌کند.

در افغانستان نیز تا پیش از تصرف اخیر طالبان، نوروز با برگزاری تجمعات گروهی شامل مردان و زنان این سرزمین جشن گرفته می‌شد. طالبان قبل از تحویل سال نوی امسال اعلام کرد از نوروز ۱۴۰۱ به صورت رسمی تجلیل نخواهد شد. تصویر، مربوط به نوروز سال ۹۳ خورشیدی در مزار شریف است.

متن: