از هشتصد و هشتادمین سالگرد تولد نظامی گنجوی تجلیل شد

    همايش بزرگداشت هشتصد و هشتادمین سالروز تولد نظامي گنجوي شاعر و اندیشمند مشهور جهان در کاخ شیروان شاه  برگزار شد.

    این برنامه از طرف بنیاد بین المللی فرهنگ و میراث ترکیه با حضور مقامات دولتی، سفیران ترکیه در آذربایجان، نمایندگان سازمان های بین المللی و جمعی از اندیشمندان و گنجوي شناسان در باكو برگزار شد.

    PHOTO:AA

    گنجوی شاعر معاصر امروز و همه زمانها است

    رئیس بنیاد بین المللی میراث فرهنگی ترکیه گونای افندیوا در سخنرانی خود در برنامه بزرگداشت از گنجوی، با گرامی  داشتن  یاد شاعر بزرگ آذربایجانی و افتخار جهان ترک، در هشتصد و هشتادمین سالروز تولدش گفت:

    PHOTO:GETTY مقبره نظامی گنجوی در شهر گنجه آذربایجان

    گنجوی ۶۸ سال زندگی کرد، اما میراث او فراتر از ۶۸ سال و حتی ۸۸۰ سال است. گنجوی شاعر معاصر امروز و همه زمانها است و همچنان باقی خواهد ماند .

    سال ۲۰۲۱  “سال نظامي گنجوي”

    گونای افندیوا با بیان اینکه با فرمان علي اف رئیس جمهور آذربایجان، سال ۲۰۲۱ در آذربايجان “سال نظامي گنجوي” اعلام شد تصريح كرد اين نشان دهنده علاقه و ارزشي است كه به نظامي گنجوي و آثار او در آذربايجان از ديروز تا  امروز داده شده است.

    PHOTO:GETTY

    افندیوا در بخشی از سخنانش گفت كه نظامي گنجوي نه تنها در توسعه ادبيات آذربايجاني بلكه در كشف ساير شاخه هاي هنري نيز نقش مهمي داشته و بسياري از آهنگسازان برجسته آذربايجاني نيز به آثار نظامي مراجعه كرده اند.

    “نظامی گنجوی هنرمندی نابغه در کل جهان ترک است”

    گونای افندیوا گفت: “تاریخ ثابت کرده است که زیبایی استثنایی آثار او نه تنها ثروت گنجه، بلکه ثروت کل جهان ترک است.

    در دوره نظامی دولت های ایجاد شده تحت سلطه سلسله های ترک مانند شیروانشاهان و الدگیزها بودند.

    PHOTO:GETTY

     نظامی گنجوی زبانهای زیادی می دانست. او آثار خود را به زبان فارسی، زبان شعر سنتی آن دوره نوشت. اما زبان شعر معنوی او ترکی بود و نظامی هنرمندی نابغه در کل جهان ترک است. “

    “تصادفی نیست که نویسندگان و شاعران از آثار او بهره مند شده اند”

    کریموف با اظهار اینکه  نظامی گنجوی با آنکه در طول سالهای زندگیش از مرز گنجه هم عبور نکرد اما آثار، افکار و اندیشه های او نه تنها از مرزهای آذربایجان بلکه از مرزهای جهان ترک، خاورمیانه عبور کرده و در سراسر جهان گسترش یافته است. او گفت تصادفی نیست که نویسندگان و شاعران برجسته ترکیه از آثار او بهره مند شدند و اینها  همه نشان از عظمت ادبی نظامی گنجوی است.

    انار کریموف وزیر فرهنگ جمهوری آذربایجان ضمن تقدیر و تشکر از بنیاد بین المللی میراث فرهنگی ترکیه به خاطر برگزاری چنین مراسمی در سخنان خود گفت: یکی از اولویت های سیاست ما به رسمیت شناختن شخصیت های مشترک جهان ترک است زیرا با این کار ما به واقعیت سنت ها و تاریخ خود پی می بریم. 

    PHOTO:AA

    این برنامه  با قطعه های  آهنگسازان مشهور آذربایجان و اشعار نظامی گنجوی که  توسط ارکستر یالچین آداگوزلوفدده هنرمند مردمی آذربایجان اجرا شد به پایان رسید.

    جمال‌الدین ابومحمّد الیاس بن یوسف بن زکی بن مؤیَّد، متخلص به نظامی و نامور حکیم نظامی (زادهٔ ۵۳۵ هـ. ق در گنجه و درگذشتهٔ ۶۰۷–۶۱۲ هـ. ق) شاعر و داستان‌سرای ایرانی پارسی‌گوی در سده ششم هجری (دوازدهم میلادی) است که به‌عنوان صاحب سبک و پیشوای داستان‌سرایی در ادبیات پارسی شناخته شده‌است. آرامگاه نظامی گنجوی در حاشیه غربی شهر گنجه قرار دارد.