«اعتراض حوله» در سواحل چشمه ترکیه

گروهی از مردم در شهر ساحلی چشمه واقع در استان ازمیر ترکیه، در اعتراض به خدمات غیر رایگان در سواحل عمومی، دست به «اعتراض حوله» زدند. این حرکت، پیش از این در یونان و به دلیلی مشابه اتفاق افتاده بود.

به گزارش روزنامه حریت در تاریخ ۱۵ آگوست، ترکیه نیز مانند همسایه خود یونان، شاهد تجاری‌سازی و و خصوصی‌سازی گسترده در سواحل عمومی خود از جزایر پرنس استانبول گرفته تا کمر آنتالیا است. این خصوصی‌سازی‌ها، علی‌رغم تاکید قانون اساسی ترکیه درباره دسترسی آزاد و رایگان به مناطق عمومی برای شهروندان اتفاق افتاده است.

معترضان در شهر چشمه، به صورت انبوه با حوله در سواحل خصوصی‌سازی شده روی شن‌ها نشستند و خواستار پایان دادن به روند ناعادلانه اشغال و تجاری‌سازی سواحل شدند. شعار اصلی آن‌ها در این حرکت اعتراضی مسالمت‌آمیز، این بود: «دسترسی آزاد به سواحل و دریا طبق قانون اساسی حق همه است».

یونانی‌ها «اعتراض حوله» را زمانی آغاز کردند که اعتقاد داشتند دیگر هیچ ساحل عمومی رایگانی وجود ندارد که بتوانی حوله‌ات را روی شن‌ها بیندازی و از این امکان طبیعی استفاده کنی. سِحِر گاجار، وکیل دادگستری حامی اعتراض حوله بیان کرد که وضعیت در ترکیه به مراتب بدتر از یونان است.

این وکیل دادگستری توضیح داد: «در یونان، همه می‌توانند بدون پرداخت هزینه ورودی، وارد اکثر پلاژها شوند، اما تخت و چتر برای آفتاب‌گرفتن پولی است. اوضاع ما بدتر از این است، چرا که ما حتی نمی‌توانیم بدون پرداخت هزینه ورودی وارد سواحل شویم». او تاکید کرد که این جنبش اعتراضی، باعث آگاهی عمومی و مطالبه حق مشروع مردم کشور می‌شود.

احمت گولر، سخنگوی سکوی زیست‌محیطی چشمه نیز عنوان کرد که یک خانواده چهار نفره برای گذراندن وقت در یک ساحل عمومی، باید هزینه‌‌ای معادل پایه حقوق بپردازد. او خاطرنشان کرد که کسب‌وکارها و تاسیسات ساحلی، هم برای ورودی هزینه می‌گیرند و هم بازدیدکنندگان را مجبور می‌کنند که غذا و نوشیدنی را نیز از همان جا تهیه کنند. او از مردم ترکیه خواست از سواحل خود محافظت کرده و این روند را متوقف کنند.