به گزارش اقتصاد۲۴ در تاریخ ۳ ژانویه ۲۰۲۳ حجم سرمایهگذاری در بخش مسکن ایران ۱۰۰ هزار میلیارد تومان کاهش پیدا کرده است. براساس برآوردی که مرکز پژوهشهای مجلس داشته، ایرانیان هر ماه ۶۰۰ واحد مسکونی در ترکیه خریداری کرده و میکنند که معادل سرمایه ازدسترفته در بخش مسکن ایران است.
آمار ساختوساز عمرانی در حوزه مسکن، از ۲۰ هزار واحد مسکونی ماهانه در سال ۱۳۹۱، به ۵ هزار و صد واحد مسکونی ماهانه در سال ۱۴۰۱ کاهش یافته است. به گزارش روزنامه هممیهن، با کنارهم قراردادن این افت سرمایهگذاری در یکی از مهمترین زیربخشهای اقتصادی و آمار خرید مسکن در ترکیه از سوی ایرانیان، معنای دقیقی از چگونگی سرمایهگذاری در این بخش بهدست میآید.
براساس برآوردی که مرکز پژوهشهای مجلس داشته، شهروندان ایرانی هر ماه ۶۰۰ واحد مسکونی در ترکیه خریداری میکنند. این در حالیست که ترکیه از نظر نهادهای معتبر رتبهبندی ریسک سرمایهگذاری در جهان، دارای ریسک سیاسی- اقتصادی بسیار بالایی است. این نشان میدهد میزان عدم اطمینان به سرمایهگذاری در ایران و وجود بسترهای نامناسب برای حضور سرمایهگذاران در چه وضعیتی بهسر میبرد.
به گزارش اقتصاد ۲۴، سرمایهگذاری در بخش مسکن به دلایل مختلف از جمله اینکه قوانین این حوزه اغلب قابل اجرا نیست و همچنین وجود قواعد محدودکنندهای که دست سرمایهگذاران را میبندد دچار افت شده است. در حال حاضر عمده سرمایهگذاری صورتگرفته در بخش مسکن به مناطق شمالی شهر تهران معطوف شده که بیشتر این سرمایهگذاریها نیز منجر به استفاده از مسکن تازهساز نشده و بیشتر واحدهای ساختهشده خالی است.
این رشد قیمتها در شرایطی اتفاق افتاده که ساخت مسکن بهشدت در ایران کاهش یافته است. آمار ساختوساز عمرانی در حوزه مسکن، از ۲۰ هزار واحد مسکونی ماهانه در سال ۱۳۹۱، به ۵ هزار و صد واحد مسکونی ماهانه در سال ۱۴۰۱ کاهش یافته است.
به گزارش هممیهن، طرحهای دولت در بخش مسکن غیرقابل اجرا بوده و بانکها نیز توان پرداخت تسهیلات مرتبط با طرحهای دولت را ندارند. به همین دلیل طرحها بهشدت کماثر است و سرمایهگذاری در این حوزه مدام کاهش مییابد. با توجه به اینکه حدود ۱۵۰ رشته فعالیت اقتصادی به بخش مسکن وابسته است، این افت سرمایهگذاری، رکودی عمیق در سایر بخشهای مرتبط اقتصاد نیز ایجاد کرده است.