انیسه شهید، خبرنگار پیشین طلوعنیوز از سوی مرکز بینالمللی روزنامهنگاران برنده جایزه روزنامه نگاری «نایت» (خبرنگار شجاع جهان در سال ۲۰۲۲) شناخته شد.
مرکز بین المللی خبرنگاران «جایزهٔ شوالیهٔ ژورنالیزم بین المللی» را به انیسه شهید، خبرنگار افغان اهدا کرد. از جانب دیگر، مجله آمریکایی تایم، نام هدا خموش را در فهرست صد شخصیت تاثیرگذار امسال درج کرد. مرکز بینالمللی روزنامهنگار (ICFJ) از گزارشهای تحقیقی خانم شهید در مورد سوء مدیریت منابع مقابله با کووید۱۹ در افغانستان به عنوان «کار تاثیرگذار» او یاد کرده است.
این جایزه هر سال از سوی این مرکز به روزنامهنگارانی اهدا میشود که در کار خود «منحصر به فرد» عمل کرده باشند و فعالیت آنها باعث تغییرات مثبت در زندگی مردم شده باشد.
انیسه شهید یکی از برجستهترین گزارشگران افغانستان با بیش از یک دهه سابقه در زمینه پوشش اخبار مربوط به نقض حقوق بشر، سیاست، امنیت و فساد است.
بعد از روی کار آمدن طالبان در روز ۱۵ اوت سال گذشته میلادی، خانم شهید به دلیل زن بودن و فعالیت در حوزه خبرنگاری با تهدیدهای زیادی روبرو و در نهایت مجبور به بیرون شدن از کشورش شد. وی درباره این جایزه به طلوعنیوز گفت: «من در این وضعیت جایزه را میگیرم که درد دارم، به جای اینکه خوشحال باشم. برای من وقتی جای خوشی میبود که جایزه را در کنار همکارانم میبودم و بدست میآوردم، آزادی بیان وجود میداشت، محدودیت بر رسانهها وضع نمیشد و زنان میتوانستند بدون صورت پوشیده برنامه اجرا کنند».
انیسه شهید سال گذشته نیز، برنده جایزه سالانه آزادی بیان در افغانستان، و همچنین در میان صد زن برگزیده و الهامبخش بیبیسی قرار داشت.
هدا خموش، فعال حقوق زنان و عضو جنبش معترض زنان در تازهترین شماره مجله آمریکایی تایم در میان تاثیرگذارترین چهرههای جهان معرفی شده است.
در فهرستی که از سوی مجله تایم منتشر شده، نامهای شماری از روسای جمهوری آمریکا، روسیه، چین، اوکراین، شماری از چهرههای سیاسی مطرح از جمله رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا و فرمانده کل نیروهای مسلح اوکراین نیز به نشر رسیده است.
هدا خموش در حالی از سوی مجله تایم انتخاب شده است که پس از ورود طالبان به کابل، او و شماری از زنان معترض دیگر علیه سیاستهای محدود کننده طالبان دست به اعتراضهای خیابانی زدند.
این زنان در همان روزهای نخست حاکمیت طالبان، با شعار «نان، کار و آزادی» حکومت سختگیرانه طالبان را به چالش کشاندند و بارها خواستار حکومت همه شمول در افغانستان شدند.
مجله تایم درباره هدا خموش نوشته است: پس از سقوط کابل، خموش در میان بسیاری از زنان شجاعی که علناً حقوق خود را مطالبه میکردند، با خطر دستگیری مواجه بود.
او که در اوایل سال جاری میلادی در نشست طالبان با نمایندگان آمریکا و اروپا در اسلو، پایتخت نروژ به نمایندگی از زنان معترض افغان شرکت کرده بود، از آن فرصت استفاده کرد و به وزیر خارجه طالبان گفت که دستور آزادی دو همکار بازداشت شدهاش را بدهد.
هدا خموش همچنین چند هفته قبل در نامهای به وزیران خارجه چند کشور غربی از آنها خواست به دلیل اینکه طالبان به وعدههای خود از جمله بازگشایی تمام مکاتب/مدارس دخترانه عمل نکردند، مقامات این گروه را تحریم کنند.
او در این نامه طالبان را «زنستیزترین، بدویترین و ظالمترین گروه» خوانده است که زنان برای حقطلبی و عدالتخواهی در برابر آن قرار گرفتهاند.