اولین «نوروز قرن» زیر سایه طالبانی

ذبیح‌الله مجاهد سخنگوی طالبان گفت که حکومت طالبان مانع برگزاری مراسم نوروز از سوی مردم نمی‌شود اما حکومت طالبان رسما از نوروز تجلیل نخواهد کرد. به گفته او «هر مراسمی را که در اسلام نیست، ما تجلیل نمی‌کنیم».

برخی از ساکنان شهر مزارشریف مرکز ولایت بلخ خواستار برگزاری جشن رسمی نوروز مانند سال‌های گذشته شده‌اند. شهر مزارشریف هر ساله روز اول (حمل -فروردین) میزبان هزاران بازدیدکننده از سراسر افغانستان برای جشن‌های نوروزی است.

در افغانستان جشن نوروز طبق سنت‌ها برای مدت دو هفته برگزار می‌شود و مردم از چند روز قبل (حداقل قبل از چهارشنبه سوری) برای آغاز این جشن آماده می‌شوند. 

جشن روز نوروز در مزارشریف، با  برافراشتن پرچمی که در میان شور و هلهله هزاران بازدیدکننده در صحن بارگاه (زیارت سخی حضرت علی ) برگزار می‌شود و افغان‌ها در سراسر کشور و حتی در سراسر جهان آن را دنبال می‌کنند. برافراشتن پرچم «جهنده بالا‌» در واقع اعلام آغاز جشن‌های نوروزی در بلخ و افغانستان محسوب می‌شود.

سرزمین باستانی بلخ، زادگاه و خاستگاه نوروز در حوزه تمدنی فارسی‌زبانان، از هزاران سال پیش خاطره باشکوه جشن نوروز را در خود دارد. این جشن از دوره‌های تاریخی-اسطوره‌ای شروع شده و تا دوره‌های تاریخی مکتوب و امروز، بخش حذف‌نشدنی فرهنگ این سرزمین بوده است.

جشن گل سرخ (میله گل سرخ) یک جشن خاص است که در مزار شریف در ۴۰ روز اول سال و به مناسبت روییدن گل‌های سرخ لاله در دامنه دشت‌های سبز مشرف به شهر، اجرا می‌شود و در طول این ۴۰ روز مردم از همه جا برای حضور در این جشن به مزار شریف می‌آیند.

طالبان رسما جشن روز اول سال، نوروز را منع نکرده است، اما نظراتی از سوی برخی مسئولان وزارت امر به معروف و نهی از منکر حکومت طالبان شنیده شده که عید نوروز را «غیراسلامی»دانسته‌اند.

تنها یک روز تا پایان سال و آغاز جشن نوروزی باقی مانده است، اما مردم برای تجلیل از این روز همچنان تردید دارند.

با تسلط طالبان بر شهر مزارشریف در سال ۱۳۷۷ خورشیدی که اولین دوره حکومت این گروه در افغانستان بود، تجلیل از نوروز بدعت نام گرفت و مردم از برگزاری آن منع شدند. 

از سال ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱ ( دوران حکومت طالبان) از برگزاری مجموعه این جشن‌ها جلوگیری می شده‌است.