سخنگوی وزارت امور خارجه: کشورهای همسایه افغانستان باید شرایط را برای آوارگان ناشی از جنگ مدیریت کنند.
سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در نشست خبری ویدیویی ۹ آگوست گفت: نگران تحولات در افغانستان هستیم. امنیت افغانستان، امنیت ایران است و با تمامی ظرفیتها برای رسیدن صلح و ثبات به افغانستان کمک میکنیم. کشورهای همسایه افغانستان باید شرایط را برای آوارگان ناشی از جنگ مدیریت کنند و اجازه ندهند سرزمین افغانستان مورد سوءاستفاده قرار گیرد. کشورهای همسایه باید گفتوگوهایی داشته باشند. ایران اعلام آمادگی میکند تا میزبان سران کشورها در این خصوص باشد.
خطیبزاده خاطرنشان کرد، جمهوری اسلام ایران طی بیش از چهار دهه اخیر میزبان ملیونها برادر و خواهر افغانستانی بوده و نگاهی جز خویشاوندی و کرامت انسانی به مردم افغانستان ندارد.
همچنین وزارت امور خارجه ایران در پیامی به مناسبت ۱۷مرداد ماه ( اسد )۱۳۷۷ خورشیدی، سالروز شهادت ۹شهروند این کشور در کنسولگری آن در مزارشریف به دست گروه طالبان، ضمن محکوم کردن اعمال تروریستی در هر سطح و هر جبهه، برای میزبانی و تسهیل مذکرات میانافغانی ابراز آمادگی کرد، گرچه در متن پیام هیچ اشارهای به نام «طالبان» نشد.
وزارت خارجه ایران از تمام طرفهای درگیر در افغانستان خواست که «برادر کشی» را متوقف کرده و به گفتوگو و مذاکره حاضر شوند.
در پی نفوذ طالبان در افغانستان، صدها پناهجوی افغان به فرار از مرز به همسایگی ایران و تاجیکستان ادامه دادند و این امر نگرانی زیادی در پایتختهای کشورهای همسایه ایجاد کرده است.
معامله ترامپ با طالبان فاسد و معیوب بود، متحدان به ما خیانت کردند
در شرایطی که طالبان کنترل مرکز پنج ولایت را به دست گرفته است، وزیر دفاع انگلیس گفت که لندن نومیدانه برای تشکیل ائتلافی نظامی برای حمایت از نیروهای افغان پس از خروج آمریکا تلاش کرد اما متحدان ناتو از مشارکت در آن امتناع کردند.
به گزارش ایسنا، بن والاس، وزیر دفاع انگلیس به روزنامه دیلی میل گفت که انگلیس از کشورهای “هم نظر” خواست تا بعد از خروج نظامیان آمریکایی در افغانستان باقی بمانند اما بعد از اینکه آنها امتناع کردند، او به این نتیجه رسید که انگلیس نمیتواند به تنهایی چنین کاری انجام دهد.
ژنرال ریچارد بارونز، از فرماندهان سابق ارشد بریتانیا خروج نیروهای آمریکایی و متحدانش از افغانستان رانیز یک اشتباه استراتژیک خواند.
وی تاکید کرد: در حال حاضر خروج یک اشتباه بزرگ استراتژیک است. من معتقدم که به نفع ما نیست. تصمیم خروج نیروها برای متحدان در آسیا، آفریقا و خاورمیانه واقعا پیامی تأسف بار است.
بارونز اذعان داشت: ما به جای اطمینان از حصول عدم وجود بحران انسانی و سیاسی ترجیح می دهیم خارج شویم. ایجاد مجدد گروههای تروریستی در افغانستان به اروپا و جاهای دیگر آسیب میرساند. این استراتژی بسیار ضعیف و ناموفق است.
گزارشها در خصوص افزایش خشونت در افغانستان بسیار نگران کننده است
یکی از سخنگویان دولت انگلیس نیز اظهارات داشت: ما می دانیم که وضعیت امنیتی در افغانستان جدی و خطرناک است. گزارشها درباره تشدید خشونت بسیار نگران کننده است. معتقدیم راه حل نظامی برای بحران افغانستان چاره ساز نیست. طالبان باید به خشونت پایان داده و با دولت مذاکره کند تا به یک راه حل پایدار دست یابند.
سفیر ترکیه در کابل: جهان از نظام مبتنی بر زور حمایت نمیکند
سفیر ترکیه در کابل و رئيس شورای عالی مصالحه ملی افغانستان پیرامون تحولات اخیر در این کشور رایزنی کردند.
عبدالله با انتشار اطلاعیهای در صفحه فسبوک خود اعلام کرد: «طرفین در اين ديدار تأكيد کردند که تشدید جنگ و ادامه حملات طالبان بر شهرها خلاف روحیه صلح است. رهبران سیاسی و جهادی در نشست اخير شان به حمایت قاطع از نیروهای امنیتی و تقویت نیروهای مقاومت مردمی برای دفاع از کشور و نظام به يك صدا تاکید كردند».
وی افزود: جهاد ارگینآی نیز در دیدار با ابراز تاسف از تشدید جنگها گفت که جهان از نظام مبتنی بر زور حمایت نمیکند و يگانه راهحل مشكل افغانستان رسيدن به توافق سیاسی است.
در این دیدار همچنین در باره تحولات اخیر در افغانستان، ادامه مذاکرات صلح، جلوگیری از تشدید جنگها نیز بحث تبادل نظر صورت گرفت.