سلگی باران دختری که رتبه اول کنکور سال ۱۴۰۰ هجری شمسی را کسب کرده بود، در رشته پزشکی دانشگاه استانبول مشغول به تحصیل است.
رتبه اول کنکور افغانستان که در چارچوب بورسیه تحصیلی و با حمایت سفارت ترکیه در کابل برای تحصیل در رشته پزشکی وارد استانبول شده است، در مصاحبه با خبرنگار آناتولی گفت: «با بورسیه دولت ترکیه در دانشکده پزشکی «جراحپاشا» دانشگاه استانبول پذیرفته شدهام. میخواهم در آینده به کشورم برگردم و به هموطنانم بهویژه در بخش پزشکی کمک کنم، چون واقعا به کادر تحصیلکرده نیاز دارند».
وی افزود: «متولد شهرستان علینگار ولایت لغمان هستم. در شش سالگی پدرم را از دست دادم. پس از آغاز دوره ابتدایی در این ولایت، همراه با خانواده به کابل رفتیم. با کمک آنها در دبیرستان محمد اکبرخان پامیر کابل درس خواندم. شرایط تحصیلی مناسبی نداشتیم. رفتن دختران به مدرسه آسان نبود. برای آمادگی آزمون سراسری «کنکور» در کنار مدرسه به موسسات خصوصی رفتم و موفق به کسب رتبه اول شدم. توانستم با کسب ۳۵۰.۷۵ معدل به هدفم برسم. نتایج آزمون در شرایطی اعلام شد که همگی مایوس شده بودیم چون حوادث زیادی در کشورمان رخ داده بود. دانشآموزان مدارس دولتی و خصوصی برای راهیابی به دانشگاههای کشور در این آزمون شرکت کردند که استعداد همه آنها عالی بود».
او با اشاره به اوضاع و سرنوشت آموزش دختران در افغانستان تصریح کرد: «تمامی دبیرستانهای دخترانه و دانشگاههای دولتی به روی دختران بسته شدهاند. هر دولتی جدیدی مشکلات خود را دارد و به دنبال اجرای برنامههایش است. مقامات طالبان وعده دادهاند که نهادهای تحصیلی باز خواهند شد. از آنها میخواهیم به زودی اجازه دهند تا بانوان افغان به تحصیلات خود بازگردند. بخاطر اینکه نگرانیهای بحران فرهنگی در کشور رخ ندهد باید هرچه زودتر این مشکل حل شود».
در نخستین دوره حاکمیت طالبان بین سالهای ۱۹۹۱ تا ۲۰۰۱ زنان افغان از حضور در اماکن عمومی محروم شده بودند. آنها فقط اجازه داشتند با همراهی مردان از خانه خارج شوند. اگر زنی تنها بدون همراه مرد مشاهده میشد دستگیر و توسط کارکنان وزارت «امر به معروف و نهی از منکر» شلاق میخورد.