بحران زیستی و انسانی در خوزستان

    ازجمله – گزارش «وضعیت خشکسالی کشور منتهی به خرداد ۱۴۰۰» از سوی مرکز پایش و مدیریت هوشمند کشاورزی ایران وابسته به وزارت جهاد کشاورزی اخیراً منتشر شده است. این گزارش وضعیت خشکسالی در دوره یک ساله در ۳۰ استان کشور را بررسی می‌کند. بر اساس این گزارش تمام استان‌های کشور با تبعات خشکسالی دست به گریبان هستند.

    خشکسالی ادامه دار سال‌های اخیر، حالا به کل کشور سرایت کرده و اثرات آن در بخش‌های مختلف از جمله کشاورزی، معیشت و بیکاری‌های گسترده قابل مشاهده است.

    معاون پیش‌بینی و هشدار سازمان هواشناسی در ۲۶ تیرماه تصویر دیگری از وضعیت خشکسالی کشور ارائه داده و گفت: «میانگین بارندگی کل کشور از ابتدای سال زراعی (مهر ۹۹) تا ۲۱ تیر امسال ۱۳۱ میلی‌متر ثبت شده که این میزان در سال گذشته ۲۷۹.۴ میلی‌متر بود. این امر نشان از آن دارد که بارش سال جاری ۵۳.۱ درصد کمتر از سال گذشته است. نتیجه این کمبود بارش، کاهش ۱۰ میلیارد متر مکعبی آب سدها است که اخیرا وزیر نیرو نیز به آن اشاره کرده است.»

    این وضعیت در مناطق مختلف کشور به سبب تنوع سفره‌های زیرزمینی آب، وضعیت جوی و ارتفاعات به گونه‌های متفاوتی احساس می‌شود. 

    خوزستان؛ تابلو خشکسالی

    عکس از رکنا

    یکی از مناطقی که خشکسالی در آن به شدت احساس می‌شود استان خوزستان است. 

    خوزستان که در منطقه‌ای خشک و نیمه خشک قرار دارد، بر اساس گفته‌های مدیرکل هواشناسی این استان،‌ بارش امسال نسبت به کل بارش یک سال آبی، ۳۴.۵ درصد کمتر شده است. این وضعیت خشکسالی که با گرمای بی سابقه همراه بوده، سبب شده بارندگی‌های موجود هم دچار تبخیر شوند.

    در پدیداری این خشکسالی در خوزستان به جز عوامل طبیعی، عوامل انسانی نیز دخیل بوده است. از جمله این عواملی می‌توان به مواردی نظیر مسدود کردن نقطه ورود آب کارون به خلیج فارس، تخریب گونه‌های گیاهی و خشک‌کردن تعمدی حور برای کشف نفت، اقدامات برای گسترش صنعت نیشکر، سد سازی‌های بی رویه، پروژه‌های مختلف برای انتقال آب زاگرس و کارون به استان های دیگر و… اشاره کرد.

    کم شدن آب در این استان باعث شده است که علاوه بر در دسترس نبودن آب آشامیدنی برای شهروندان، برداشت خرما با مشکل مواجه شده و دامدارها در نگهداری از گوسفندان، گاوها و گاومیش‌های خود با مسائل جدی‌ای روبرو شوند.  

    این معضلات مختلفی که استان خوزستان با آن دست به گریبان است و بی‌تدبیری‌ها و تصمیمات اشتباهی که در مورد منابع زیستی اتخاذ شده، منجر شده است تا مردم خوزستان در یک هفته گذشته در نقاط مختلف این استان به اعتراض بپردازند. گروه‌هایی از مردم در استان‌های ایلام، اصفهان، کردستان، آذربایجان و تهران هم به خیابان ها آمده‌اند.

    این وضعیت باعث شد تا رهبر ایران خواستار سریع رفع مشکل در این منطقه شود. در مجلس ایران نیز با تاکید بر این مسئله که خواسته‌های مردم ایران به حق است، عنوان شد مشکلات خوزستان، مشکلات کشور است و نیاز است برای رفع آنها اقدام عاجل انجام گیرد.