دیلی صباح – ترکیه به بازاهای رنگارنگ و ترهبارهایی که به شکل سنتی هفتگی در شهرها و روستاهایش برپا میشوند شهرت دارد. هیچ چیز بهتر از این نیست که تأمین سلامت مطلوب خانواده و انجام کارهای روزمرهی بیرون از خانه فرصتی شود برای کشف تازهترین و متنوعترین محصولات گیاهی و پنیر و زیتون و آجیل و پوشاک و لباس و تقریباً هرآن چیزی که برای تبدیل کردن یک چهاردیواری به خانه لازم است. خرید از بازارهای روز محلی، یکی از جذابترین تجربههای خرید در همه شهرهای جهان و ازجمله استانبول است. در بازارهای روزانه محلی میتوانید تازهترین اجناس خوراکی و میوه و مواد اولیه را با مناسبترین قیمت و معمولاً بهشکل مستقیم از دست تولید کننده خریداری کنید. این چند مکان، بهترین و مشهورترین بازارهای روز استانبول هستند.
بازار ۱۰۰٪ ارگانیک شیشلی
بازار محصولات ارگانیک شیشلی بهمعنای واقعی کلمه، یک بازار روز ارگانیک است که محلیها بهدلیل مکان برپاییِ آن و به دلیل اینکه کاملاً به محصولات ارگانیک و بومی اختصاص داده شده، به آن Feriköy Organik Pazar (بازار ارگانیک فریکوی) نیز میگویند.
علاوه بر تنوع زیاد میوه و سبزیجات، در این بازار محصولات بومی و ارگانیک زیادی عرضه میشود. محلهی بومنتی که بازار فریکوی در آن برپا میشود به اندازهی خود بازار رنگارنگ است و امکان گردشی دلپذیر در روز شنبه را برای مشتریانش ایجاد میکند. این بازار روز شنبه برگزار میشود و از ساعت ۷ صبح تا ۵ بعدازظهر ادامه دارد.
دراین بازار همچنین غرفههایی وجود دارد که آبمیوههای مختلف و شیرینی گوزلمه تازه، پرشده با انواع محتویات خوشطعم، میفروشند. مکان تاریخی و سرپوشیدهی این بازار محل برپایی بازار هفتگی عتیقهفروشی کریکوی نیز هست که پیش از این یکشنبهها برپا میشد و به دلیل قرنطینهی کرونا در روزهای یکشنبه، به روزهای سهشنبه منتقل شد.
با اینکه بازار فریکوی شیشلی، قطعاً معتبرترین و شناخته شدهترین بازار در بین این دسته بازارها است، چندین بازار بومی دیگر نیز در سراسر استانبول وجود دارند که محصولات ارگانیک و محلی عرضه میکنند و همگی ارزش بازدید دارند. بازار ۱۰۰٪ ارگانیک کارتال به صورت هفتگی جمعهها برگزار میشود، بازار ۱۰۰٪ ارگانیک باکرکوی روزهای شنبه و بازار ۱۰۰٪ ارگانیک ازمیت هم همین روز در خارج از استانبول برپا میشود.
بازار سنتی اورتاکوی (Ortaköy Sosyete Pazarı)
این بازار روز که البته با یک سقف برزنتی برای دور ماندن از آفتاب و باران پوشانده میشود زمانی به نام Ulus Sosyete Pazarı یا به عبارت دیگر «بازار جامعه اولوس» که یکی از محلههای معتبر استانبول است شناخته میشد. بازار اولوس یکی از مجللترین بازارهای هفتگی به حساب میآمد و بیشتر تمرکزش بر عرضهی پوشاک و منسوجات بود. این بازار که در گذشته روبروی مرکز خرید آکمِرکِز قرار داشت، در سال ۲۰۰۵ به دلیل فضای ناکافی اجباراً تعطیل شد. بعد از آن در محلهی لوازیم و با اسم ارتاکوی سوسیهته پازار احیا گردید و در غرفههای متعددش رسالت پررنگ خود در عرصهی عرضهی پوشاک را از سر گرفت. اما این بار دیگر نگرانی کمبود فضای وجود نداشت چون آنطور که گفته میشود محل جدید آن دارای ظرفیتی برابر با برپایی هزار غرفه است.
ترکیه یکی از تولیدکنندگان قابل توجه محصولات پارچهای و پوشاک است و این گونه بازارها فرصتی برای خریداران فراهم میکنند تا محصولات مازاد تولیدکنندگان یا محصولاتی را که نقصهای جزئی دارند به قیمتهای خیلی مناسبی خریداری کنند. وقتی پا به این بازار میگذارید انتظار این را داشته باشید که انبوهی از لباسها را روی میزهایی ببینید که در طرحها و برشهای متنوعی به فروش میرسند و خانمها در حالیکه صاحبان مغازه فریاد میزنند «پنج لیر»، «ده لیر» از مقابل آنها میگذرند. این عددها قیمت هر عدد از لباسهایی است که در دستههای مختلف روی هم کپه شدهاند و اگر حاضر باشید وقت بگذارید حتماً میتوانید چیزهایی برای خرید پیدا کنند. این بازار قبلاً روزهای یکشنه و پنجشنبه برپا میشد اما این روزها فقط در روزهای پنجشنبه برگزار میشود و از ساعت ۸ صبح تا ۵/۷ عصر باز است.
سهشنبه بازار کادیکوی (Kadıköy Salı Pazarı)
یکی از قدیمیترین و محبوبترین بازارهایی که در استانبول برپا میشود سهشنبه بازار تاریخی کادیکوی است. این بازار بیش از یک قرن در امتداد باآلیدِره برپا میشد، نهری د ریک منطقهی بسیار شلوغ که شامل تقاطع بزرگراه و استادیوم فوتبال باشگاه ورزشی محلهی فنرباهچه بود. در نتیجه پانزده سال پیش این بازارِ مشهور به مکان دائمی جدیدی در نزدیکی حسن پاشا منتقل شد و اکنون یک بازار سرپوشیده بزرگ مجهز به پارکینگ است.
این بازار روزهای سهشنبه و جمعه برپاست و بیشتر بر عرضهی منسوجات و پوشاک تمرکز دارد و همچنین محل پرطرفداری برای فروش اجناس دست دوم است. محوطهی این بازار روزهای یکشنبه میزبان بازار عتیقه است که به دلیل قرنطینهی روزهای یکشنبه به دلیل کرونا در حال حاضر برگزار نمیشود. اما ماهی یکبار بازار آنلاینی برای فروش عتیقه وجود دارد که از طریق صفحه اینستاگرامی بازار عتیقهی کادیکوی (Kadıköy Antika Pazarı) در دسترس تمام بازدیدکنندگان و خریداران قرار میگیرد.
از بازارهای «سوسیهتیک» استانبول چه خبر؟ (Istanbul’s ‘sosyetik’ markets)
در واقع چندتایی بازار «سوسیهتیک» (اجتماعی) در استانبول وجود دارد که نامگذاری جالب آنّها، به «جامعه» و همچنین «مد» اشاره دارد و قاعدتاً میشود در آنها، علاوه بر محصولات غذایی و گیاهی، طیف گستردهای از پوشاک، زیورآلات بدلی، کیف، منسوجات و کفشها را سراغ گرفت. بازار اولوس که امروزه در اورتاکوی است و سهشنبه بازار کادیکوی یکی از محبوبترین و جاافتادهترین این نوع بازارها بودهاند. با این حال، بازار سوسیهتیک بشیکتاش هم هست که در یک فضای دو طبقه روبروی ادارهی ثبت ازدواج بشیکتاش واقع شده. این بازار شنبهها برگزار میشود. در این مورد خاص، طبقهی اول بازار به محصولات غذایی و کشاورزی اختصاص داده شده و طبقهی دوم پوشاک و منسوجات و کالاهای منزل عرضه میشود. بازار اِرِنکوی (Erenköy Pazarı) که در بخش آسیایی شهر استانبول واقع شده یکی دیگر از بازارهای بزرگ ترهبار است که روزهای پنجشنبه در نزدیکی مسیر مینیبوس برپا میشود.
چند کلمه دربارهی بازار کاستامونو
بسیاری از افرادی که دوست دارند غذاهای دیگر فرهنگها را امتحان کنند میدانند که روزی روزگاری یکشنبه بازاری تماشایی در محلهی کاسیمپاشا بیاوغلو برگزار میشد که با نام Kastamonu Pazarı یا Tarihi Inebolu Pazarı (بازار تاریخی Inebolu) در اشاره به منطقه دریای سیاه شناخته میشد. در این بازار انواع محصولات منحصربهفرد و خاص به صورت هفتگی برای رستوران دارانی که خیلی زود برای خرید سرگلِ محصولات در بازار حاضر میشدند فراهم میشد. این محصولات مستقیماً از شنبه بازار در Kastamonu میآمدند و محصولاتی مثل نانهای محلی، سبزیجات بومی، انواع قارچها و میوهها و سبزیجاتی که مختص منطقه بود عرضه میکردند. متأسفانه به دلیل اقدامات انجام شده برای جلوگیری از شیوع پاندمی این بازار بسیار خاص تعطیل شده است. اما پیشبینی میشود که با رفع محدودیتهای آخر هفته، برگزاری این یکشنبه بازار در استانبول نیز از سر گرفته شود.