همزمان با نزدیک شدن تاریخ بازگشایی مدارس ترکیه، برخی رسانههای این کشور خبر از آن دادهاند که مدارس دولتی با ادعای ارتقای کیفیت و افزایش سطح آموزش از والدین دانش آموزان پول اجباری دریافت میکنند. نام این مبلغ که مدتهاست زیر عنوان «کمک به مدرسه» گرفته میشود این روزها تا رقم ۶۰ هزار لیر نیز رسیده است.
به گزارش روزنامه دووار در ۲۰ آگوست، در سالهای اخیر مدارس دولتی، برای ثبتنام دانشآموز، هزینهای به نام «کمک به مدرسه» را از والدین درخواست میکنند. این رقم بسته به منطقهای که مدرسه در آن قرار دارد و وضعیت اقتصادی خانوادهها متفاوت است.
محمود اوزر وزیر سابق آموزش ملی ترکیه، در ماه آگوست سال گذشته گفته بود: «پرداخت وجه با عنوان کمک به مدرسه برای افزایش کیفیت و ارائه خدمات در مدارس اختیاری و داوطلبانه است و با ثبتنام دانش آموز هیچ ارتباطی ندارد». اما باریش دینگا، رئیس انجمن والدین شعبه بورسا میگوید: «کمکهای دریافتی بخشی از سیاست آموزشی دولت در ۱۰ سال گذشته شده است. عدم تامین بودجه از سوی دولت برای نظافت، حراست و لوازم التحریر، مدارس را مجبور به دریافت کمکهای مالی میکنند».
اوزجان چتین رئیس آموزش و پرورش ازمیر، با بیان اینکه در قانون اساسی بر رایگان بودن و تسهیل در آموزش دانش آموزان در مدارس تاکید شده، گفت: «دولت به وظیفه عمومی خود در آموزش عمل نمیکند. از آنجایی که سیستم آموزشی مبتنی بر آدرس است یک بازار تجاری برای مدارس به وجود آمده تا از والدینی که از مناطق دیگر برای ثبت نام در مدرسه آنها میآیند به صورت غیررسمی درخواست مبالغ بالا کنند. این جرم محسوب میشود و خانوادهها مجبور به پرداخت آن نیستند».