تب کریمه کنگو در ترکیه و ایران  جان ۲ نفر را  گرفت

دکتر سید علی بویوکتونا، متخصص داخلی بیمارستان سیواس به IHA خبرداد: «با افزایش دمای هوا تا کنون ۲۷ مورد مشکوک به تب کریمه کنگو به بیمارستان مراجعه کرده‌اند».

 از این تعداد نتیجه آزمایش ۱۹ نفر مثبت اعلام شده و تاکنون یک نفر به دلیل ابتلا به تب کریمه کنگو جان باخته است.

در ایران نیز سازمان دامپزشکی کشور با هشدار درباره شیوع بیماری تب کریمه اعلام کرد: از ابتدای سال جاری تاکنون پنج نفر مبتلا به تب کریمه کنگو شناسایی شده‌اند که یک نفر فوت شده است.

تب کریمه کنگو یک بیماری حاد تب‌دار و خون‌ریزی دهنده است که از طریق گزش کنه یا تماس با خون، ترشحات یا لاشه دام و انسان آلوده منتقل می‌شود. این بیماری برای اولین بار در سال ۱۹۴۴ در کریمه اوکراین شرح داده شد و نام تب خون‌ریزی دهنده برای آن انتخاب شد. در سال ۱۹۶۹ مشخص شد بیماری‌زای ایجادکننده تب خون‌ریزی دهنده در کریمه مشابه همان بیماری است که در سال ۱۹۵۶ در جمهوری دموکراتیک کنگو مشاهده شده‌است. از این رو با توجه به مشابهت نشانه‌ها در هر دو مکان، به این بیماری نام کنونی اختصاص داده شد.

تب کریمه کنگو یکی از بیماری‌های ویروسی و حاد تب‌دار و خون‌ریزی دهنده است که از طریق گزش کنه یا تماس با خون یا ترشحات یا لاشه دام و انسان آلوده منتقل می‌شود. خطر انتقال بیماری طی ذبح حیوان آلوده یا مدت کوتاهی پس از آن است.

این بیماری از مهم‌ترین بیماری‌های شغلی بین دامپزشکان و دامداران است. تب کریمه در حیوانات اهلی ازجمله گاو و گوسفند علائم مشخصی ندارد و حداکثر باعث تب می‌شود.

علائم این بیماری ضعف، تحریک پذیری، سردرد، بی اشتهایی، استفراغ، اسهال، درد شکمی، ضایعات پوستی، لکه‌های خونریزی دهنده در قفسه سینه است که یک تا ۳ روز بعد از نیش کنه آلوده یا۵ تا ۶ روز بعد از تماس با حیوان آلوده ایجاد می‌شود. از روز پنجم بیماری وارد مرحله خونریزی می‌شود و به مدت ۱ الی ۱۰ روز به طول می‌انجامد.

 جهت پیشگیری از این بیماری باید به  این موارد توجه کرد: خودداری از له کردن کنه با دست یا روی بدن دام. خودداری از تماس بدن با ترشحات و خون دام. خودداری از کشتار دام در محل‌های غیر مجاز. تهیه گوشت مورد نیاز از اماکن مطمئن و تحت نظارت دامپزشکی. نگهداری لاشه تازه دام به صورت کامل به مدت ۲۴ ساعت در یخچال. اجتناب از خوردن جگر خام ونیم پخته و در نهایت، سمپاشی بدن دام و جایگاه و مبارزه با کنه‌های بدن دام از طریق بهبود جایگاه نگهداری دام‌ها.

تب خونریزی‌دهنده کریمه کنگو در انسان، بیماری شدیدی همراه با مرگ‌ومیر حدود ۳۰ درصد ایجاد می‌کند و شیوع بیماری آن نیز بسیار بالا است. سالیانه بین ۱۰ هزار تا ۱۵ هزار بیمار مبتلا به تب کریمه کنگو به سازمان جهانی بهداشت گزارش می‌شود که از این تعداد بین ۵۰ تا ۱۵۰ مورد در سال مربوط به ایران می‌شود.