ترکیه به ۱۷ کشور جهان زباله بازیافت‌شده صادر می‌کند

اگر هنوز فکر می‌کنید «زباله» یک چیز کثیف دور ریختنی است، پس هنوز به قرن بیست و یکم وارد نشده‌اید. بازیافت «طلای کثیف» یکی از مهم‌ترین پروژه‌های توسعه در هر کشور است و ترکیه هم در این صنعت تبدیل به یکی از پیشتازان جهانی شده است.

شرکت بازیافت ضایعات پلاستیکی «گورپیلسان پلاستیک» در استان قونیه، با بازیافت بخشی از ضایعات کشور و حتی واردات زباله از کشورهای دیگرِ، محصول بازیافتی خود را به ۱۷ کشور جهان صادر می‌کند.

این شرکت در مکانی سرپوشیده به وسعت ۱۸ هزار و ۵۰۰ مترمکعب با ۷۰ پرسنل، ماهانه ۷۵۰ تن ضایعات را بازیافت و تبدیل به مواد اولیه صنعتی و کشاورزی می‌کند. 

شرکت بازیافت ضایعات پلاستیکی «گورپیلسان پلاستیک» در استان قونیه مواد اولیه‌ای که با استفاده از زباله‌های واجد شرایط وارداتی تولید می‌کند را به ۱۷ کشور از جمله اروپا صادر می‌کند.

مهمت امین گوربوز،  مدیرعامل این شرکت می‌گوید: زباله‌های وارداتی را نیز بازیافت می‌کنیم. مواد اولیه‌ای تولید می‌کنیم، به‌عنوان جایگزین محصولات اصلی استفاده می‌شود. آبیاری کشاورزی، قطعات یدکی خودرو، محصولات مصرفی صنعتی و کیسه‌های زباله نیز تولید می‌کنیم. همه اینها از پلاستیک‌های بازیافتی تولید می‌شود.

وی اظهار داشت: هر تن از زباله‌هایی وارداتی را به قیمت ۳۵۰ یورو می‌خریم و مواد اولیه‌ای که از این زباله‌ها تولید می‌کنیم را به کشورهای چین، هند، مالزی و اروپا به قیمت ۹۰۰ یورو می‌فروشیم. به ۱۷ کشور صادرات انجام می‌دهیم و نرخ ما در اینجا ۹۵ درصد است. خوشحالیم که به ورود ارز در کشورمان کمک می‌کنیم.

گوربوز افزود: هزینه تولید کالا را با استفاده از انرژی خورشیدی کاهش می‌دهیم. تمام منابع مورد استفاده را طی روندی بدون آسیب به طبیعت ارزیابی می‌کنیم. آب لازم در این روند را نیز با سیستم تصفیه دوباره مورد استفاده قرار می‌دهیم. ضایعات باقی‌مانده از این فرایند را نیز به کود کمپوست و مصالح ساختمانی تبدیل می‌کنیم. در تاسیسات ما به کاهش ردپای کربنی کمک می‌کنیم.

مدیرعامل شرکت می‌گوید: «مواد اولیه‌ تولید شده از زباله‌ها به‌عنوان جایگزین محصولات اصلی استفاده می‌شود. علاوه بر این، ما محصولات صنایع کشاورزی، قطعات یدکی خودرو، محصولات مصرفی صنعتی و کیسه‌های زباله نیز تولید می‌کنیم. همه این‌ها از پلاستیک‌های بازیافتی تولید می‌شود.

پروژه زباله صفر ترکیه  شانزدهمین مجمع پارلمانی مدیترانه در تاریخ ۹ تا ۱۰ مارس که با حضور ۲۱ کشور در دبی برگزار شده بود جایزه برتر مجمع پارلمانی مدیترانه را دریافت کرد.

اداره آمار اتحادیه اروپا (یورواستات) اعلام کرد در سال ۲۰۲۱ میلادی صادرات زباله از کشورهای عضو این اتحادیه به کشورهای خارجی به ۳۳ میلیون تن رسیده است که افزایشی ۷۷ درصدی را از سال ۲۰۰۴ نشان می‌دهد. بر اساس این گزارش، ترکیه با حجمی در حدود ۱۴.۷ میلیون تن در سال گذشته میلادی، بیش از سه برابر سال ۲۰۰۴ و تقریباً نیمی از کل صادرات زباله سال ۲۰۲۱، بزرگترین مقصد صادرات زباله از اتحادیه اروپا است.

پروژه زباله صفر ترکیه که از سوی وزارت محیط زیست، شهرسازی و تغییرات اقلیمی آغاز شد و تحت نظارت امینه اردوغان ادامه یافت، در سپتامبر ۲۰۱۷ راه اندازی شد.

این پروژه یک جنبش زیست محیطی است که با هدف جلوگیری و کاهش تولید زباله، جمع آوری و بازیافت زباله به طور جداگانه در مبدا، صرفه جویی در مواد خام و انرژی و انتقال یک ترکیه پاک و توسعه یافته و جهانی قابل زندگی به نسل‌های آینده انجام می‌شود.