سازمان ملل متحد گفته است که خشکسالی یک «بحران پنهان جهانی» است که خطر تبدیل شدن به «همهگیری بعدی» را دارد. در حال حاضر بیش از یک و نیم میلیارد نفر از جمعیت جهان طعم تلخ خشکسالی را میچشند. ضرر مادی این وضعیت تاکنون در سراسر جهان بیش از ۱۲۴ میلیارد دلار بر آورد شده است.
مامی میزوتوری، نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در کاهش خطر بلایا میگوید: «خشکسالی در آستانه تبدیل شدن به بیماری همهگیر بعدی است، اما اینبار هیچ واکسنی برای درمان آن وجود نخواهد داشت. در چند سال پیش رو، بخش اعظمی از جهان با تنش آبی مواجه خواهد بود. در دورههایی، تقاضا بر عرضه پیشی خواهد گرفت. خشکسالی عامل اصلی تخریب زمین و کاهش محصولات کشاورزی است».
از این تابلو پدید آمده در سطح جهان، ترکیه نیز بینصیب نمانده است
خطر خشکسالی در ترکیه شاید در نگاه اول اغراق آمیز باشد. کشوری با رودخانههای خروشان، دسترسی به سه دریای مهم، قرار نداشتن در کمربند خشک منطقه، بارندگیهای بهظاهر مداوم و کوهستانهای پر برف، مگر ممکن است که درگیر بحران خشکسالی باشد؟ متاسفانه پاسخ آن مثبت است.
خشکسالی در ۴۱ استان ترکیه تاثیرگذار بوده است. میزان خسارت ناشی از خشکسالی در جنوب شرقی آناتولی، که بیشترین میزان تولید عدس، گندم و جو ترکیه در این منطقه قرار دارد، بین ۷۰ تا ۹۰ درصد تخمین زده می شود.
مشابه این وضعیت را در قسمت مرکزی ترکیه نیز شاهدیم. در قونیه، جایی که به طور متوسط سالانه ۲.۵ میلیون تن گندم تولید میشود، به دلیل خشکسالی قسمت اعظم محصول خود را از دست داده است.
در قسمت مرکزی ترکیه نیز در مناطقی که در آن کشت آبی انجام میگیرد حدود ۳۰ درصد محصولات از دست رفته، اما در زمینهای بایر تقریبا هیچ محصولی به عمل نیامده است. از بین رفتن محصولات کشاورزی، دامداری را نیز با مشکل روبرو کرده. دامداران بستههای علوفهای را که در سال گذشته به قیمت ۵۰۰ لیر خریداری میکردند امسال به قیمت ۸۰۰ تا ۹۰۰ لیر خریداری میکنند.
کارشناسان انتظار آن دارند که خشکسالی و تخریباتی که در محصول کشاوری پدید آمده در قیمت کالاهای مختلف اثرگذار باشد.
با وجودی که شاید وضع هیدرولوژیکی سرزمین ترکیه از تقریبا تمام کشورهای منطقه بهتر است، اما زنگ خطر این «همه گیری بعدی» در اینجا نیز به صدا در آمده.