تلاش دانشمندان ترکیه برای پرورش گیاه در فضا 

    به مناسبت صدمین سالگرد جمهوری ترکیه، این کشور در نظر دارد تا فضانوردان انتخابی خود را به فضا بفرستد. همزمان با این سفر فضایی، دانشمندان ترکیه نیز می‌خواهند آزمایش‌هایی بر روی گیاهان انجام دهند. یکی از آن‌ها، آزمایش مداخله ژنتیکی در گیاهان است. این آزمایش به این منظور است که نشان دهد آیا گیاهان می‌توانند برای ایجاد یک اکوسیستم مصنوعی و تامین منبع اکسیژن در فضا مورد استفاده قرار گیرند یا نه. 

    به گزارش خبرگزاری آناتولی در روز جمعه ۱۸ آگوست، در اولین سفر فضایی با سرنشین ترکیه، ۱۳ آزمایش مختلف توسط دانشگاه‌ها و موسسات تحقیقاتی انجام خواهد شد که مداخله ژنتیکی بر روی گیاهان تنها یکی از آن‌ها است. این پروژه توسط آژانس فضایی ترکیه (TUA) و موسسه تحقیقات فناوری‌های فضایی TÜBİTAK برنامه‌ریزی شده است. 

    توگچه جلایر، دانشجوی دکتری زیست‌شناسی مولکولی مسئول این پروژه می‌گوید: «نمونه مورد استفاده در این پروژه، گیاه Arabidopsis thaliana است. این گیاه دوره جوانه‌زنی کوتاهی دارد و مداخله ژنتیکی مورد نظر، تاکنون بر روی آن انجام نشده است».

    به گفته جلایر، تیم آن‌ها سعی دارد تا با مداخله ژنتیکی در گیاهان، آن‌ها را با اکوسیستم فضایی طولانی‌مدت وفق دهد. ریشه گیاهان به دلیل عدم وجود جاذبه در فضا، رفتار متفاوتی را در رشد نشان می‌دهند. به همین دلیل به جای استفاده از خاک، از محیط‌های کشت قابل استفاده در فضا استفاده می‌شود. 

    جلایر همچنین اضافه می‌کند: «تاریخ پرتاب هنوز مشخص نیست، اما پیش‌بینی می‌شود در سه‌ماهه آخر سال ۲۰۲۳ انجام شود. مرحله دوم آزمایش پس از اتمام ماموریت فضایی و بازگرداندن گیاهان به زمین انجام خواهد شد».