خطر نابودی آثار باستانی در مناطق زیر سلطه طالبان

مقبره‌ای متعلق به قرن پنجم، واقع در شمال افغانستان، حدود شصت کیلومتری غرب بلخ، که در میان اهالی به بابا حاتم شهرت دارد

وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان هشدار می‌دهد که بازمانده‌‎های باستانی در بخش‌هایی‌که به دست طالبان افتاده‌اند، با تهدید نابودی روبرو هستند.

طلوع نیوز- قاسم وفایی‌زاده امروز یک‌شنبه در نخستین نشست خبری‌اش به‌عنوان سرپرست وزارت اطلاعات و فرهنگ گفت در بخش‌های زیر تسلط طالبان، تلاش می‌شود بازمانده‌های  باستانی دزدیده شوند و یا به‌گونۀ غیرقانونی کندن‌کاری شده و نابود گردند.

مقبره احمد شاه ابدالی فرزند زمان‌خان سدوزایی بنیانگذار سلسله درانیان  که به قبرشاه نیز معروف است، داخل شهر قندهار واقع شده است

به‌گفتۀ قاسم وفایی‌زاده بیشتر بازمانده‌های در معرض خطر، در ولایت‌های قندهار، سمنگان و بلخ استند: «افراد ناشناس که احتمالاً در خوش‌بینانه‌ترین حالت مافیای فرصت طلب و استفاده‌جو استند، آمده‌اند و کندن‌کاری دارند.»

سرپرست وزارت اطلاعات و فرهنگ از مردم خواست که مانع قاچاق و نابود شدن بازمانده‌های باستانی شوند: «ساختمان مسجد ابونصر پارسا قسماً صدمه دیده و کلکین و دورازه‌اش تخریب شده. در ولایت هلمند پنج آبده تحت ترمیم داشتیم که به اثر ناامنی کارش متوقف شده‌است.»

ولایت “سمنگان” از مناطق کهن افغانستان است که تختی عظیم سنگی در آن قرار دارد و افغانستانی‌ها معتقدند که این تخت توسط رستم ساخته شده و زرتشت ۱۰ سال روی آن زندگی کرده است.

۳۲ بازمانده تاریخی در سمنگان، ۳۱ بازمانده تاریخی در بلخ، نزدیک به ده بازمانده باستانی در قندهار و شماری از اثرهای باستانی در ولایت‌های هلمند و تخار در بخش‌های زیر حاکمیت طالبان قرار دارند که وزارت اطلاعات و فرهنگ می‌گوید در تهدید نابودی قرار دارند.

هارون حکیمی، معین فرهنگی وزارت اطلاعات و فرهنگ بیان داشت: «جنگ کنونی که بیشتر ابعاد بیرونی دارد و کشورهایی به‌گونه مستقیم در این جنگ با ما روبه‌رو اند تلاش می‌کنند این ارزش‌های ما را زیان‌مند بسازند.»

آمارهای وزارت اطلاعات و فرهنگ نشان می‌دهند که تاکنون بیش از صد مکان تاریخی و ۱۹۹۶بازماندۀ باستانی در تمام کشور شناسایی شده‌اند