درپی حکم دادگاه حقوق بشر اروپا؛ نخستین پرواز اخراج اجباری پناهجویان از انگلیس به رواندا در لحظه آخر لغو شد 

اولین پروازی که قرار بود روز سه‌شنبه پناهجویان اخراجی را از بریتانیا به رواندا ببرد، به دنبال حکم دادگاه حقوق بشر اروپا در آخرین لحظه لغو شد.

قرار بود این پرواز هفت نفر را که ۳ نفر آن ایرانی است و برای دریافت پناهندگی به بریتانیا آمده بودند، به رواندا در شرق آفریقا منتقل کند. اما یک ساعت و نیم قبل از برخاستن هواپیما به حکم دادگاه حقوق بشر اروپا این پرواز لغو شد.

وزارت کشور انگلیس در واکنش به این موضوع، (نسبت به لغو این پرواز) ابراز ناامیدی کرد و گفت: تیم حقوقی ما هر تصمیمی را که در خصوص این پرواز اتخاذ شود مورد بررسی قرار می‌دهد و برای پرواز بعدی آماده سازی صورت می‌گیرد.

سیستم قضایی بریتانیا روز جمعه ۱۰ ژوئن (۲۰ خرداد) با رد درخواست انجمن‌های حامی حقوق بشر مجوز طرح جنجالی دولت برای فرستادن پناهجویان به رواندا را تایید کرد.

دولت بریتانیا می‌گوید هدف از این سیاست جلوگیری از قاچاق انسان از طریق کانال مانش است؛ اما انتقادات گسترده‌ای هم از سوی احزاب مخالف بریتانیا و هم نهادهای حقوق بشری بر آن وارد شده است.

رهبران کلیسای انگلستان در نامه‌ای این طرح را «سیاستی غیراخلاقی» و «مایه شرمساری» توصیف کرده‌اند.

سازمان خیریه «پزشکان بدون مرز» این طرح را شرم‌آور و خطرناک توصیف کرده است. این سازمان گفته است که اجرای اولین موارد انتقال پناهجویان، فصل تاریکی را در حقوق جهانی پناهندگان رقم خواهد زد.

به نوشته تاگس‌شاو بیش از ۱۶۰ نهاد و گروه‌های اکتویسیت از دولت بریتانیا خواسته‌اند تا این پروسه را متوقف کند. مقامات بلندپایه کلیسا نیز جزو مخالفان این برنامه هستند؛ از جمله اسقف اعظم کانتربری، جاستین ولبی.

سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص اخراج اجباری پناهجویان از انگلیس به رواندا و اخبار منتشر شده در خصوص ایرانی بودن تابعیت برخی از این‌پناهجویان اظهار داشت: آنچه که در حال وقوع است یک شرم تاریخی برای لندن و همه آنهایی است که تمامی همت و توان خود را معطوف به پوشاندن و تطهیر سابقه استعماری‌اشان کرده‌اند.

بیش از ۱۰ هزار مهاجر از آغاز سال جاری به‌طور غیرقانونی از کانال مانش عبور کرده‌اند تا با قایق‌های کوچک به سواحل بریتانیا برسند که نسبت به سال‌های گذشته افزایش قابل توجهی داشته است.

سال گذشته بیش از ۲۸ مهاجر و پناهجو از اروپا به بریتانیا رفتند.  از سوی دیگر ۲۷ نفر در ماه نوامبر گذشته در کانال مانش غرق شدند.

طبق طرح دولت بریتانیا هر کسی که از اول ژانویه به‌طور غیرقانونی وارد بریتانیا شده باشد می‌تواند به رواندا منتقل شود.

طبق گفته سازمان «کیرفورکاله» (Care4Calais) حدود ۳۵ سودانی، ۱۸ سوری، ۱۴ ایرانی، ۱۱ مصری و همچنین ۹ افغان در میان بیش از ۱۳۰ پناهجویی هستند این سازمان از انتقال احتمالی آن‌ها مطلع شده‌اند.