ارده که ترکها به آن «تاهین» میگویند، یکی از پرمصرفترین خوراکیها در فرهنگ غذایی ترکیه است. این خوراکی طعمی بین شوری، شیرینی و گاهی کمی تلخی دارد و از کنجد کوبیدهشده به دست میآید. در این پست چند شیوه استفاده از ارده در فرهنگ ترکیه را با شما به اشتراک میگذاریم.
ارده دو آتشه، ارده سیاه
ارده معمولا از کنجد برشتهشده تهیه میشود؛ اما گاهی آن را از کنجد دوبار برشته یا دوآتشه هم تهیه میکنند که طعم آن بسیار لذیذ و متفاوت میشود. علاوه بر این نوع دیگری از ارده هم وجود دارد که از کنجد سیاه به دست میآید و رنگ آن تیرهتر و طعم آن کاملا متفاوت است. در ترکیه ارده سفید به «بیاض تاهین» و ارده سیاه به «سیاه تاهین» مشهور است.
ارده بهجای سس سالاد
بیشتر دنیا ارده را همراه با «هوموس میشناسند»؛ اما در ترکیه پایه اصلی بسیاری مزهها از جمله «مطبل»، «توپیک»، «هیبش»، «سالاد لوبیا اردهای» ارده است. علاوه بر این اضافه کردن کمی آب لیمو، سس انار، روغن زیتون و ادویه به ارده طعمی کاملا جدید به وجود میآورد که به عنوان سس سالاد میتوان از آن استفاده کرد.
ارده شیره
درست مثل ایران، در ترکیه ترکیب ارده و شیره مثل ترکیب کره بادامزمینی و مربا است. این ترکیب معمولا به عنوان بخشی از صبحانه و گاهی هم دسر سرو میشود.
ارده به عنوان چاشنی نان
نوع مشهوری از نان لایهای در ترکیه وجود دارد که در آن به جای روغن از ارده استفاده میشود. برای تهیه این نان خمیر اولیه را کامل با وردنه باز کرده و روی آن یک لایه ارده میمالند. سپس خمیر در دفعات زیاد تا خورده و دوباره باز میشود. در نتیجه این کار یک نان با لایههای بسیار نازک همراه با ارده بهدست میآید.
حلوای ارده
حلوای ارده برای ایرانیها نامی بسیار آشنا است. در ترکیه اما آنچه به عنوان حلوای ارده درست میشود، کمی متفاوت با ایران است. در ترکیه برای تهیه این حلوا ارده را با کره و شکر کاراملی کرده و سپس به آن آرد اضافه میشود. در برخی دستورهای سنتی به این حلوا هویج رندهشده هم اضافه میکنند که باب طبع همه نیست. در قدیم این حلوا به عنوان یک دسر ثابت برای ماهیفروشان بسفر محسوب میشد.