ساعت ۱۵:۰۳ دیروز ۱۲ ژوئن، صدای آژیر از میلیونها گوشی موبایل هوشمند در سراسر ترکیه بلند شد و پیامی با تیتر «هشدار اضطراری فوقالعاده» از طرف ستاد مدیریت بحران و حوادث غیرمترقبه ترکیه (AFAD) به تقریباً تمام گوشیهای فعال ارسال شد.
آفاد در این پیام صرفاً به شهروندان یادآور شد که در برابر سیل، رانش زمین و حوادث غیرمترقبه محتاط بوده و اگر مشکلات ناشی از شرایط جوی برایتان پیش آمد، با شماره ۱۱۲ (اورژانس متمرکز ترکیه) تماس بگیرید.
پیام آفاد که ول کُن هم نبود و یک دقیقه مدام آژیر گوشیها را به صدا در آورد (بله، گوشی هم آژیر دارد!) و تن و بدن ملت را با ویبره موبایلها لرزاند، انتقادهایی در میان شهروندان به بار آورد.
بسیاری در شبکههای اجتماعی با انتقاد به این هشدار نوشتند: فکر کردم زلزله آمده است. این چی بود؟ یا اینکه «احساس کردم آخر دنیاست». شهروند دیگر نوشته است «افاد ۳ بار متوالی تماسهای اضطراری را به گوشیهای هوشمند ارسال کرد. مگر قیامت شده؟» و دیگری که نوشت: «نه فضاییها حمله کردند و نه زمین نصف شد، اینطوری ما را نمیترساندید هم حواسمان به باران بود!».
مدیریت مرکز حوادث اضطراری ترکیه «آفاد» که وظیفه آمادگی و پیشگیری از بحرانها، مدیریت آنها و ارائه کمکهای اولیه به آسیبدیدگان و ساماندهی و بازسازی مناطق آسیبدیده را به عهده دارد، با ارسال پیام هشدار به شهروندان از آنها خواسته شده در صورت بروز هر نوع بلای طبیعی به دلیل شرایط جوی که در کشور ادامه خواهد داشت ازجمله سیل و رانش زمین با شماره ۱۱۲ تماس بگیرند.
این پیامها از همه گوشی های اندروید و iOS قابل دریافت است و اگر کسی تمایلی به این هشدارها ندارد میتواند از طریق تنظیمات گوشی این گزینه را حذف کند.
سیاستهای مقابله با بلایای طبیعی در ترکیه نخستین بار سال ۱۹۳۹ پس از زلزله ارزینجان مطرح شد.
اولین قانون جامع در این باره سال ۱۹۵۹ با عنوان “قانون تدابیر بلایای طبیعی» تصویب شد.
این روند در سال ۱۹۸۸ با تصویب «آیین نامه سازماندهی کمکهای اضطراری و اصول برنامه ریزی برای مقابله با بلایای طبیعی”ادامه یافت.
نقطه عطف مدیریت بلایای طبیعی در ترکیه ۱۷ اوت ۱۹۹۹ در پی زمین لرزه مرمره رخ داد.
با تاسیس مرکز مقابله با حوادث غیرمترقبه ترکیه وابسته به نهاد نخست وزیری کشور، مقامات و مسئولیتهای مربوط به مدیریت بلایای طبیعی در قالب یک سازمان گردآوری شد.
آفاد فعالیت خود را از ۱۷ دسامبر ۲۰۰۹ آغاز کرد و ۱۵ جولای ۲۰۱۸ با حکم ریاست جمهوری ترکیه به وزارت کشور پیوست.
با راه اندازی آفاد مدل مدیریت بحران در ترکیه از رویکرد «مدیریت بحران» به «مدیریت ریسک» تغییر رویه داد.
آفاد به صورت شبانهروزی در ۸۱ استان کشور ترکیه برای پیشگیری و مراقبت عوارض ناشی از سوانح و حوادث غیر مترقبه قبل، حین، بعد از بروز سانحه فعالیت میکند.