گزارشی از خبرگزاری «یورو نیوز» در تاریخ ۲۵ مارس، به بررسی رقابت بین بزرگترین تولیدکنندگان پسته در جهان میپردازد. این گزارش نشان میدهد که ایران، با وجود ایفای نقش برجسته در تولید پسته در مناطق گرمسیری، با چالشهایی از جمله کاهش تولید و رقابت فزاینده با آمریکا و ترکیه روبرو است.
در این گزارش آمده: «سالها طول کشید تا ایران به عنوان قدرت برتر در تولید پسته شناخته شود. اما طبق گزارشهای فائو (سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد)، در سال ۲۰۱۰ آمریکا توانست جایگاه ایران را از آن خود کند. این موقعیت، چهار سال برای آمریکا طول کشید، اما بار دیگر ایران موفق شد این رتبه را بازبینی کند».
در ادامه آمده است: «ماندن ایران در جایگاه برترین تولیدکننده پسته چالشهایی را به همراه داشت و در سال ۲۰۱۸، آمریکا باز به جایگاه برتر بازگشت. در حال حاضر، ایران باید مراقب باشد که رتبه دوم خود را از دست ندهد و ترکیه که در جایگاه سوم قرار دارد به ایران نرسد».
در این گزارش نوشته شده است که تولید پسته در ایالات متحده آمریکا از سال ۱۹۷۶ آغاز شده و این کشور در سالهای اخیر به عنوان برترین تولیدکننده جهان شناخته شده است؛ این در حالی است که در این سالها، تولید پسته در ایران کاهش یافته است. از سال ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۹، آمریکا به طور میانگین ۴۷ درصد از تولید جهانی پسته را بر عهده داشته و سهم ایران به ۲۷ درصد کاهش یافته است.
با توجه به گفتههای مسئولان کشاورزی ایران، تولید پسته این کشور در سالهای اخیر رشد قابل توجهی داشته، اما با وجود این رشد، ایران همچنان با چالشهایی مواجه است تا رتبه خود را در تولید پسته حفظ، و با رقبا رقابت کند.
با افزایش رقابت و تغییرات در تولید پسته، صادرات این محصول از ایران تحت تأثیر قرار گرفته است، که آمریکا در این بخش بیشترین میزان پسته با پوست را تولید و صادر میکند و ایران در زمینه صادرات مغز پسته بهترین عملکرد را دارد.
با وجود اینکه آمار رسمی نشان میدهد که ایالات متحده، ایران و ترکیه سه کشور برتر تولیدکننده پسته هستند، اما با توجه به رقابت شدید بین این کشورها، پیشبینی میشود که بهینهسازی شرایط رشد و مواجهه با چالشهایی نظیر خشکسالی، از جمله مهمترین عوامل تعیینکننده برای آینده تولید پسته باشد.