خبرگزاری رویترز، در گزارشی میگوید تهدید ایالات متحده برای اعمال تحریمهای جدید علیه شرکتهای مالی که با روسیه تجارت میکنند، حجم مراودات اقتصادی ترکیه و روسیه را کاهش داده و برخی از پرداختها برای نفت وارداتی و صادرات ترکیه را مختل یا کند کرده است.
گزارش رویترز که روز ۱۹ فوریه منتشر شد، بیانگر آن است که هدف وضع تحریمهای ایالات متحده، کاهش درآمد روسیه و مختلکردن توان جنگی این کشور بدون ایجاد اختلال در جریان نفت روسیه در بازار جهانی است. علت این امر، جلوگیری از جهش حساس سیاسی در قیمت بنزین ایالات متحده بهخصوص در زمان ریاست جمهوری جو بایدن و تاثیرات آن بر انتخابات پیش رو عنوان شده است.
به گفته برخی تاجران نفت، مشکلات پرداختی نفت تاکنون عرضه نفت روسیه به هند را مختل و فرآیند فروش نفت به امارات متحده عربی و چین را پیچیده کرده است. روسیه بهعنوان بزرگترین صادرکننده نفت خام و گازوئیل به ترکیه، در ۱۱ ماهه منتهی به نوامبر ۲۰۲۳، ۸.۹ میلیون تن نفت خام و ۹.۴ میلیون تن گازوئیل به این کشور عرضه کرد. این رقم با وجود کاهش ۲۰ درصدی نسبت به مدت مشابه سال پیش از خود، اما همچنان بالاتر از میانگین پیش از شروع جنگ است.
دادهها نشان میدهد که صادرات ترکیه به روسیه در ماه ژانویه ۲۰۲۴ نسبت به مدت مشابه سال قبل، ۳۹ درصد کاهش یافته و به ۶۳۱ میلیون دلار رسیده است. این در حالی است که در مقایسه صادرات ماه ژانویه ۲۰۲۳ با مدت مشابه سال پیش از خود، شاهد ۱۶.۹ درصد افزایش و رسیدن حجم صادرات به ۱۰.۹ میلیارد دلار بودیم.
دادهها بیانگر آن است که واردات ترکیه از روسیه نیز در ماه ژانویه ۲۰۲۴ نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش ۲۰.۲ درصدی داشته و به ۴ میلیارد دلار رسیده است. اما روند کاهشی واردات ترکیه از روسیه مدتهاست که ادامه دارد. حجم واردات در سال ۲۰۲۳ با کاهش ۲۲.۵ درصدی نسبت به سال ۲۰۲۲ به ۴۵.۶ میلیارد دلار رسیده بود.
با این حال روسیه ترکیه را شریک استراتژیکی برای خود در زمینه انرژی میداند. در همین رابطه ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه روز ۱۹ فوریه در یک مصاحبه تلویزیونی با اشاره به عدم محدودسازی جریان انرژی از سوی این کشور، گفت: «قابل اعتمادترین شریک ما ترکیه بود. ترکیه همچنان به پمپاژ گاز از طریق خط لوله ترکاستریم (جریان ترک) ادامه داده است».