زنان تاثیرگذار تاریخ ترکیه
صفیه آیلا که صدای جادوییاش او را جاودانه کرده، در ۱۳ سپتامبر ۱۹۰۷ در استانبول متولد شد. او نوازندگی و خوانندگی را از سنین نوجوانی شروع کرد و در مدرسه دخترانه معلمان بورسا تحصیل کرد. بعد از پایان تحصیلات به عنوان معلم در دبستانی در منطقه بیاوغلو استانبول مشغول به کار شد.
آیلا از «ایوبی مصطفی سانار» درسهای خوانندگی فراگرفت. وی بعداً در کنسرتهای کمیته موسیقی دارالتعلیم خوانندگی شرکت کرده و تدریس را کنار گذاشت. بعد از آن در کازینوها خوانندگی را ادامه داد.
او در مهمانی که در سال ۱۹۳۲ در خانه نوری بیگ، فرماندار استانبول ترتیب داده شده بود، در حضور آتاتورک آواز خواند و از همان موقع یکی از صداهای مورد علاقه آتاتورک شد.
در سال ۱۹۵۰ با Şeref Muhittin Targan آهنگساز مشهور ازدواج کرد. او اجراهای بیشماری در رادیوهای ترکیه از جمله رادیو استانبول برگزار کرده و بیش از ۵۰۰ اجرا را از زمان افتتاح رادیو ضبط کرده است. صدای بینظیرش باعث شهرت جهانی وی شد.
وجه تمایز او با دیگر خوانندگان دورهی خودش، سبک متفاوت خوانندگیش بود. او صدایی نرم داشت که آمیخته با شیوهی موسیقی غربی و عربی بود.
از معروفترین آهنگهای او میتوان به “Seninle doğan gündür bu gönül” و “Aşk yaprağına konarak koza öresim gelir” اشاره کرد. همچنین بازیگری او در فیلم آلابندا در سال ۱۹۴۲ به عنوان ملکه میموزا ثابت کرد که بازیگر با استعدادی نیز هست.
صفیه آیلا، هنرمند مورد علاقه مصطفی کمال آتاتورک، در یکی از کنسرتهایی که در حضور آتاتورک برگزار شده بود با خواندن ترانه “Anam Olasın Ömer” آتاتورک را هیجان زده کرد طوری که آتاتورک از او میخواهد که بارها و بارها این ترانه را بخواند.
آیلا متولد آخرین سالهای امپراتوری عثمانی و یکی از اولین خوانندگان مطرح شده توسط جمهوری #ترکیه بود. از او به عنوان یکی از قویترین صداهای موسیقی کلاسیک ترکیه یاد میشود. زندگی او که در یتیم خانه آغاز شده بود، با تشویقهای بیوقفه زیر نورافکنها به پایان رسید. وی هنرمندی است که با ترانههایی که اجرا کرده جاودانه شده و امروز نیز صدایش در فرهنگ و زندگی ترکیه جاری است.
صفیه در ۱۴ ژانویه ۱۹۹۸ در استانبول در گذشت.