به گزارش خبرگزاری آناتولی، با توجه به پروژههای زیادی که در سال پیش رو در حوزه انرژی ترکیه، با هدف کاهش وابستگی خارجی به انرژی اجرایی خواهد شد، سال ۲۰۲۳ در ترکیه را میتوان «سال انرژی» نام نهاد. این پروژهها شامل گاز طبیعی، نفت، انرژی هستهای و انرژیهای تجدیدپذیر میشود.
کشف میادین گازی جدید
ترکیه طی سالهای اخیر گامهای موثری در مسیر کاهش وابستگی به منابع خارجی انرژِی برداشته است. میزان ذخایر گاز طبیعی ترکیه در ماههای اخیر با کشف میادین گازی جدید به ۷۱۰ میلیارد متر مکعب رسید که این میزان معادل ۳۳ سال مصرف خانگی کشور است. ارزش ذخایر گاز طبیعی مذکور در بازارهای جهانی با ارقام حال حاضر، یک تریلیون دلار محاسبه شده است.
افزایش ظرفیت ذخیرهسازی گاز طبیعی
یکی دیگر از برنامههای ترکیه برای سال پیش رو، افزایش ذخیرهسازی گاز طبیعی سیلیوری به میزان ۱۰ میلیارد متر مکعب است. این تاسیسات با ظرفیت ۴.۶ میلیارد متر مکعب در مراسمی با حضور رجب طیب اردوغان رئیسجمهوری ترکیه به بهره برداری رسید. همچنین ذخیرهسازی میدان گاز طبیعی توزگولو نیز ظرف ۲ سال آینده به ۵.۴ میلیارد متر مکعب خواهد رسید.
راهاندازی نیروگاه هستهای آک کویو
فاز اول نیروگاه هستهای آککویو در سال ۲۰۲۳ افتتاح و برق تولیدی آن وارد مدار خواهد شد. این نیروگاه در مجموع دارای چهار رآکتور ۱۲۰۰ مگاواتی خواهد بود و توان تولید برق آن پس از تکمیل به ۴۸۰۰ مگاوات خواهد رسید. این نیروگاه پس از تکمیل نهایی (سال ۲۰۲۶) از ظرفیت تولید سالانه حدود ۳۵ میلیارد کیلووات ساعت برق برخوردار میشود که ۱۰ درصد از نیاز برق کل کشور را تامین خواهد کرد.
افزایش تولید روزانه نفت خام به ۱۰۰ هزار بشکه
با کشف معادل ۱۵۰ میلیون بشکه ذخایر جدید نفت خام در منطقه شرناک، ترکیه وارد فاز جدیدی از تولید نفت شده است. با کشف مذکور، ذخایر نفت قابل تولید ترکیه از ۴۵۰ میلیون بشکه به ۶۰۰ میلیون بشکه افزایش یافت که ارزشی معادل ۱۲ میلیارد دلار دارد. ترکیه در سال ۲۰۲۳ با رساندن تولید روزانه به ۱۰۰ هزار بشکه نفت خام، رکورد قرن خود را خواهد شکست.
افزایش حداقل دو هزار مگاواتی ظرفیت انرژیهای تجدیدپذیر
سهم تولید برق از منابع انرژیهای تجدیدپذیر در ترکیه تقریباً ۵۵ هزار مگاوات از کل تولید ۱۰۳ هزار مگاواتی را به خود اختصاص میدهد. انتظار میرود ظرفیت افزایش تولید برق از نیروگاههای بادی و خورشیدی در سال ۲۰۲۳ حداقل ۲۰۰۰ مگاوات افزایش پیدا کند. هدف ترکیه استفاده خالص از انرژیهای تجدیدپذیر و حذف سوختهای فسیلی به طور کامل تا سال ۲۰۵۳ است.
آغاز ساخت نخستین نیروگاه موج دریا در ترکیه
پروژه ساخت نیروگاه موج دریا در ترکیه از بهار ۲۰۲۳ آغاز میشود که ظرفیت تولیدی ۷۷ مگاواتی خواهد داشت. انتظار می رود این تاسیسات ظرف مدت یک سال پس از شروع ساخت به بهرهبرداری برسد.
طرح توسعه تولید و ذخیره هیدروژن
ترکیه علاوه بر سرمایهگذاری در انرژی هستهای و انرژیهای تجدیدپذیر، سرمایهگذاریهایی در زمینه تولید و ذخیره هیدروژن که از منابع انرژی جایگزین محسوب میشود نیز انجام داده است. هدف این پروژهها افزایش ظرفیت الکترولیز به ۲ گیگاوات در سال ۲۰۳۰ و ۷۰ گیگاوات در سال ۲۰۵۳ است.
پیشروی در تولید بور
ترکیه ۷۳ درصد از ذخایر بور جهان و ۶۲ درصد از سهم بازار جهانی را در اختیار دارد. تاسیسات کاربید بور در منطقه بالیکسیر با ظرفیت سالانه ۱۰۰۰ تن در معدن به بهره برداری میرسد و تاسیسات منطقه فروبرون با ظرفیت تولید سالانه ۸۰۰ تن در پایان سال ۲۰۲۳ شروع به کار خواهد کرد.