سمیحه اِس اولین زن عکاس جنگی ترکیه

    زنان تاثیرگذار تاریخ ترکیه

    سمیحه اس در سال ۱۹۱۲ در منطقه فاتح استانبول متولد شد. پدرش مامور گیشه یک شرکت کشتیرانی بود. سمیحه در سن ۱۵ سالگی به عنوان اپراتور در شرکت برق مشغول به کار کرد تا از خانواده‌اش حمایت مالی کند. او در همان سال‌ها به عکاسی علاقه‌مند شد و دوربین به دست گرفت. 

    در همان سال‌ها روزنامه جمهوریت مسابقه زیبایی برگزار کرد و سمیحه به محل برگزاری مسابقه برای ثبت نام رفت. اما وقتی شنید که زیر سن قانونی است و نمی‌تواند در این مسابقه شرکت کند با ناامیدی در حال برگشت بود که به Hikmet Feridun Es، روزنامه نگار معروف آن زمان، برخورد کرد و پس از آشنایی عاشق همدیگر شدند و تصمیم ازدواج گرفتند.

    گرچه خانواده اش با این ازدواج مخالف بودند اما او از خانه فرار کرده و با حیکمت اس ازدواج می‌کند. حیکمت، سمیحه را با خود به سفرهای کاری خود می‌برد و به او عکاسی می‌آموزد. سمیحه که در گذشته به صورت آماتور عکاسی میکرد پس از آموزش های جدی شوهرش، در اولین همکاری شأن در سفری به هالیوود ایالت متحده آمریکا همراه او شد. این باعث شد تا اولین همکاری این زوج در هالیوود و مصاحبه‌شان با افراد مشهوری از جمله رونالد ریگن، رئیس جمهور بعدی آمریکا، شکل بگیرد. 

    اعزام به کُره

    پس از آن حیکمت به عنوان خبرنگار جنگی روزنامه حوریت به کُره اعزام شد و در تمام طول مدت ۳ سال سمیحه پا به پای همسرش در وسط میدان جنگ حضور داشت و عکس‌برداری می‌کرد. (۱۹۵۰ – ۱۹۵۳)

    انعکاس فاجعه جنگ آن زمان در عکس‌های سمیحه و خبری که در تاریخ ۵ نوامبر ۱۹۵۰ در روزنامه چاپ شد، باعث شهرت جهانی او شده و سمیحه به عنوان اولین زن عکاس جنگی ترکیه معرفی شود.

    حضور در جنگ ویتنام

    سمیحه ۵ سال نیز در جنگ ویتنام حضور داشت و عکاسی می‌کرد. سمیحه که از خاطرات آن جنگ با وحشت یاد می‌کرد گفته است:«آنچه در جنگ تجربه کردم و دیدم بر من تأثیر زیادی گذاشت. دیدن وضعیت و سرکوب غیرنظامیان در آن جنگ برای من یک تجربه بسیار سخت و دردناک بود. من هرگز دوربین نیم قرن خود را رها نکردم.»

    در اواخر دهه ۱۹۸۰ حیکمت دچار بیماری شده و در سال ۱۹۹۲ جان خود را از دست می‌دهد. سمیحه  نیز۲۰ سال پس از مرگ همکار و همراه زندگی‌اش، در سال ۲۰۱۲ چشم از جهان می‌بندد و در قبرستان زنجیرلی کویو استانبول آرام می‌گیرد. 

    سمیحه اس یکی از هزاران زنی است که در کلیشه‌های زمان خود نمی گنجد. او از جوانی کار کرده و به جای ازدواج اجباری با مردی ثروتمند، به دنبال کار و هیجان و عشق بوده است. کسی که در نیم قرن عمر خود دوربینش را رها نکرده و با تمام تبعیض‌های جنسیتی زمان جنگ، می‌جنگد. او اولین عکاس جنگ ترکیه بود.

    داستان زندگی او در یک فیلمی مستند با عنوان Nisvan- Tarihe Adını Yazdıran Kadınlar (“نیسوان- زنانی که نام خود را در تاریخ نشاندند”) نشان داده شد.