شهر وان و جاذبه های توریستی آن

     وان شهری در شرق ترکیه و مرکز استان وان، یکی از شهرهای تاریخی است. این شهر از شمال و غرب به دریاچه وان، از شرق به کوه‌های مرتفع سیاه کوه و اِرک و از جنوب به کوه آرتوس چسبیده‌است.

    ایران و ترکیه ۵۰۰ کیلومتر مرز مشترک دارند که قسمت اعظم آن‌ را مناطق کوهستانی صعب العبور تشکیل می‌دهد.

    استان وان که از مراکز توریستی دریای اژه و از شهرهای اقامتی مدیترانه‌ای است، امروزه شهرتی جهانی یافته و به عنوان یکی از مقاصد گردشگری ، مورد استقبال زیادی قرار گرفته است. 

    آثار تاریخی وان،  بخشی از جاذبه های توریستی این شهر است که اشاره بر فرهنگ و سبک زندگی بسیار متفاوت مردمان این خطه دارد. جهت آشنایی بیشتر با این شهر و جاذبه های گردشگری موجود در آن، در ادامه به معرفی برخی از مکانهای تاریخی این شهر می پردازیم.

    مکانهای تاریخی و دیدنی شهر وان

    قلعه وان 

     یکی از مشهور ترین مکان های تاریخی این شهر قلعه وان است که از بقایای امپراطوری  اوراتور هاست. این دژ عظیم سنگی که بر فراز قله قرار گرفته است،  در قرن ۹ پیش  از میلاد به دستور پادشاه اورارتو ها ساخته شد.

    این قلعه در فاصله ۵ کیلومتری شهر قرار دارد  که از مرکز شهر با مینی بوس قابل دسترسی است.

    دریاچه وان، بزرگ ترین و مهم ترین دریاچه کشور ترکیه است. گونه های نادری از آبزیان در این دریاچه وجود دارد که نظیر آن در نقاط دیگر این کشور یافت نمی شود. به علت بالا بودن درصد نمک موجود در آب این دریاچه، علیرغم هوای بسیار سرد منطقه در فصل زمستان، این دریاچه یخ نمی بندد.

    هفت کلیسا 

    کلیسای واراگا وانک (Varagavank) متشکل از هفت کلیسا و یکی از مکان های  تاریخی وان است. این صومعه ارمنی در سراشیبی کوهی به نام کوه اِرک در ۹ کیلومتری جنوب شرق استان واقع شده است. واراگاوانک  توسط پادشاهی ارمنی در قرن ۸ میلادی بنا شد. رابرت اچ هیوسن (Robert H. Hewsen ) واراگاوانک را مشهورترین و محبوب ترین عبادتگاه محدوده دریاچه وان معرفی کرده است. این عبادتگاه در سال ۱۹۱۵، طی نسل کشی ارمنی ها توسط ارتش ترکیه مورد حمله قرار گرفت، و در سال ۱۹۶۰ نیز بخش هایی از آن توسط والی منطقه تخریب شد. با این حال، بخش هایی از این عبادتگاه همچنان وجود دارد.

    قلعه چاووش تپه

    چاووش تپه یا ساردورینیلی (Sardurihinilli) دژ و کاخی بود که توسط پادشاهان اورارتین در قرن هشتم میلادی ساخته شد. با نگاهی به دشت گوپینار بقایایی از پایه های کاخ سلطنتی اوراتین ها را خواهید دید که در ۷۳۴ پیش از میلاد، یعنی اوج قدرت امپراتوری اوراتین ساخته شد که شامل دو بخش قلعه بالا و قلعه پایین است. و دارای قصر، آب انبار و معبد است.

    این بنا در حدود ۲۵ کیلومتری شمال شرق وان و در امتداد جاده منتهی به حکاری (Hakkari) واقع شده است.

     پل شیطان

    در بالای دره ای عمیق و باریک و بر روی رودخانه ای باریک، پلی به نام پل شیطان (Şeytan Köprüsü) موجود است که تقریبا ۱۵،۵ متر عرض و ۳ متر طول وحدودا نزدیک به ۱۷،۱۸ متر ارتفاع دارد. عرض این پل  باریک بوده و افراد بسیاری از آن سقوط کرده و جان باخته اند. پل شیطان  در قرن ۱۹ بر روی رودخانه  بند ماهی بنا شده است. درباره وجه تسمیه این پل روایتی نقل می شود که طبق آن در یک مراسم عروسی، سقوط به هنگام عبور از پل منجر به این نامگذاری از جانب بومیان منطقه شده است.

    آبشار مرادیه

    این آبشار که ارتفاع آن به ۵۰ متر می رسد، به نام سلطان مراد چهارم، آبشار مرادیه  نامگذاری شده است و در فاصله ۸۰ کیلومتری شهر وان می باشد.  این آبشار بر روی رود بند ماهی که  نهر خروشانی است قرار گرفته و در هر فصل  دارای چشم اندازی زیبا و متفاوت است.  در فصل بهار اطراف آبشار با گلهای زیبا و رنگارنگ  بهاری مزین شده و در فصل زمستان آبشار یخ زده منظره ای بی بدیل را  به نمایش می گذارد.

    موزه وان 

    مجموعی  از جاذبه های شهر وان را می توانید در موزه وان بیابید. در این موزه اشیایی با قدمت عصر آهن به نمایش گذاشته شده است. موزه اصلی وان بر اثر زلزله در سال ۲۰۱۱ دچار آسیب گردید و پس از مرمت و بازسازی، ساختمان جدید موزه در اواخر سال ۲۰۱۴ بازگشایی شد. در ساختار جدید، مجموعه به دو بخش باستان شناسی و قوم شناسی تقسیم شده است. موزه وان به واسطه داشتن آثار و اشیای منحصر به فرد و برجسته به جا مانده از دوران  اورارتین ها، به خود می بالد.