طالبان سه یوتیوبر افغان را به اتهام «توهین به مقدسات» بازداشت کرد

اداره اطلاعات طالبان سه‌شنبه، ۱۷ خرداد ۱۴۰۱، ویدیویی از اعتراف اجباری چهار یوتیوبر را پخش کرد که از چند سال پیش به این‌سو با هدف کسب درآمد، ویدیوهای سرگرم‌کننده تولید می‌کنند. اداره اطلاعات طالبان در اطلاعیه‌ای مدعی شد که این افراد به اتهام توهین به مقدسات اسلامی بازداشت شده‌اند.

استخبارات طالبان، اجمل حقیقی، مدل و یوتیوبر افغانستانی و سه همکارش را به اتهام توهین به مقدسات بازداشت و از آن‌ها اعتراف اجباری گرفته است. ویدئویی که این اداره منتشر کرده چهار مرد جوان را با دستبند نشان می‌دهد. یکی از آنها اجمل حقیقی، یوتیوبر و مدل مشهور افغانستان است که به اتهام‌های وارده از طرف طالبان «اعتراف» می‌کند.

 چندی پیش در یک ویدیویی که از کانال یوتیوب آقای حقیقی نشر شد، یکی از همکارانش، غلام سخی که قبلاً به مواد مخدر معتاد بود و به گفتهٔ او «بیماری روانی» دارد، تلویحاً آیاتی از قرآن را به صورت آهنگ خوانده و با آن رقص می‌کند.

دو روز پس از آن، اجمل حقیقی و غلام سخی در یک ویدیوی دیگر ظاهر شده و ضمن عذر خواهی از اظهارات همکارش که به گفتهٔ او «بیماری عصبی» دارد، این عمل او را اشتباه خوانده و گفته بود که «این اشتباه بار دیگر صورت نخواهد گرفت».

اما  ادارهٔ استخبارات طالبان در صفحهٔ توییتر خود نوشته است که «هیچ فردی اجازه ندارد که در حاکمیت نظام اسلامی به آیت‌های قرآن، احادیث نبوی و مقدسات اسلامی توهین کند یا آن‌را مورد استهزا قرار دهد. کسانی‌که اخیراً آیات مبارکه قرآن را مورد توهین و تمسخر قرار داده بودند؛ بازداشت شدند».

 شماری از کاربران شبکه‌های اجتماعی با انتقاد گسترده این پرسش را مطرح کردند، که اگر اشتباه خواندن آیه‌هایی از قرآن جرم است، چرا سراج‌الدین حقانی، رهبر شبکه حقانی، که در نخستین حضور علنی‌اش در مقابل رسانه‌ها در اوایل مارس آیه‌ای از قرآن را اشتباه خواند، مجازات نمی‌شود؟ ویدیوی خوانش اشتباه این آیه از زبان حقانی، بارها در فضای مجازی بازنشر شد و باعث سرگرمی و انتقاد کاربران از کسی شد که چندی قبل اعتراف کرده بود صدها جوان را برای عملیات انتحاری آماده کرده است.

در واکنش به این اتفاق، بسیاری از ویدیوهای اعضای طالبان  که آیات قرآن را اشتباه می‌خوانند یا در مساجد می‎رقصند، در فضای مجازی دست به دست می‌شود. کاربران فضای مجازی ضمن درخواست آزادی اجمل حقیقی و همکارانش، از طالبان خواستند که اگر به حفاظت از مقدسات اسلام اعتقاد و تعهد دارند، با همه یکسان برخورد کنند.

عفو بین‌الملل نیز با انتشار پیامی، گرفتن اعترافات اجباری از اجمل حقیقی توسط طالبان، حمله‌ی آشکار به آزادی بیان دانست و  تأکید کرده که طالبان باید این یوتیوبر افغانستانی و سه همکارش را بدون قیدوشرط رها کنند و به سانسور عقیده خاتمه دهند.