غزاله کابلی (ازجمله) جمهوری مالت در جنوب اروپا و در میان آبهای دریای مدیترانه به لطف طبیعت شگفتانگیز، زندگی شبانه پرجنبوجوش، غذاهای عالی، مردم مهربان و سواحل زیبایش سرشار از تجربه کردنیها و گفتنیها است. در جریان باشید که در تابستان دمای هوا – حتی در سایه- به بالای سی درجه می رسد؛ اما اگر این روزها به این جزیره کوچک سفر کنید میتوانید بهار زودهنگامش را به حد کمال تجربه کنید.
به گزارش روزنامه حریت، جمهوری مالت (یا مالتا)، با مساحت کل ۳۱۶ کیلومتر مربع، از پنج جزیره تشکیل شده که سه جزیره مسکونی هستند. ویژگی خاص مالت، گذشته از زیباییهای طبیعی این است که این کشور بالاترین تعداد میراث فرهنگی و تاریخی را در هر کیلومتر مربع در جهان دارد. در حقیقت تمامی پایتخت کشور، شهر والِتا (Valletta) و بندرگاهش یکجا در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده است. تا حرف پایتخت داغ است این را هم بدانید که والتا با ۵۰۰ متر عرض و یک و نیم کیلومتر طول، کوچک ترین پایتخت اروپاست. رابطه مالت با ترک ها هم از اهمیت بسیاری برخوردار است و شاید بتوان گفت فروپاشی امپراطوری عثمانی از این کشور آغاز شد.
مالت صحنه وقوع بسیاری از رویدادهای تاریخی مشترک با ترکیه است. در طول تاریخ جوامع مختلفی از یونانی و رومی گرفته تا عرب، در این جزیره زیسته اند اما شاید مهم ترین ساکنان آن را بتوان سنتپل و شوالیههایش دانست. شوالیهها را از خاندانهای اشرافی دستچین و در مالت مستقر می کردند که جلوی پیشرفت ترکان عثمانی در منطقه مدیترانه گرفته شود. البته شوالیهها همیشه محبوبیت داشتند، اما اوج شهرتشان در جریان محاصره مالت توسط دولت عثمانی در ۱۵۶۵ میلادی به دست آمد. عثمانیها به دلیل موقعیت استراتژیک و حساس مالت در پی اشغال این جزیره بودند اما شوالیه ها توانستند با موفقیت از سرزمینشان دفاع کنند. این شکست، در زمان سلطان سلیمانی قانونی، پایانی بود بر افسانه شکستناپذیری ترکان عثمانی. این واقعه آنقدر مهم است که مردم مالت امروزه هم روز هشتم سپتامبر، روز شکست حصر، را به عنوان عید پیروزی جشن می گیرند.
رانندگی از طرف چپ جاده
پس از سپری شدن دوران شوالیهها، مالت در سال 1800 داوطلبانه به تحتالحمایگی انگلستان درآمد و تا 1964 جزوی از قلمرو این کشور بود. طبیعی است که به همین دلیل در طی جنگ جهانی دوم آلمان و ایتالیا مالت را از بمباران بی نصیب نگذاشتند. جمهوری مالت امروزه کشوریست مستقل، اما هنوز ردپا و نفوذ انگلستان در آن به وضوح دیده می شود؛ از جمله در مظاهری مانند رانندگی از طرف چپ جاده، باجههای قرمز تلفن و پریزهای برق کشور. نود و هشت درصد جمعیت مالت مسیحی کاتولیک هستند، آن هم کاتولیک متعصب، که در نتیجه قوانین سفت و سختی بر کشور حاکم شده. طلاق در مالت تا سال 2011 غیرقانونی بود. علاوه براین، مالتی ها خیلی از وصلت با ملتهای دیگر خوششان نمیآید. از همین روست که بسیاری از خاندانهای مالتی شجره و تاریخ غنیای دارند.
شهری پر از رنگ
کلیسای جامع یوحنای قدیس (سنتجان)، که بین سالهای 1572 و 1577 بنا شده، اولین و شکوهمندترین بناییست که شوالیهها در مالت ساخته اند. این کلیسا با بلوکهای مرمرینی که کفش را پوشانده و شامل پیامهایی با موضوع مرگ است، تزیینات دیواریش با توهمات بصری، دکوراسیون داخلی متناسب با ابعادش، و همچنین برخی از مهمترین آثار نقاش شهر کاراواجیو کاملا ارزش بازدید دارد. یکی از شاهکارهای کاراواجیو که در این مکان قرار دارد، یعنی تابلوی “سربریدن یحیای تعمیددهنده” تنها اثر امضادار این هنرمند به شمار می رود. در مالت مکانهای بسیاری مانند کلیسای جامع یوحنای قدیس قرار دارد که بدون دیدن آنها نباید از این کشور بازگشت.
یکی دیگر از این دیدنیها شهر کوچک ماهیگیری مارساکلوگ Marsaxlokk است. کلمه Marsa یعنی بندر و xlokk یعنی جنوب شرقی – و اینجا هم بندر ماهیگیری جنوب شرقی کشور است. این شهر پر است از قایقهای رنگی، بازار ماهی و کافهها و رستورانهای باصفا. علاوه بر اینها این شهر و حومهاش اولین مکان پیاده شدن و استقرار سربازان عثمانی در زمان حصر بزرگ مالت بوده است. نماد شهر قایقهای ماهیگیری سنتی رنگارنگی است که به آن “لوتزو” Luzzu می گویند.
طبق سنتی که از زمان فنیقیان باقی مانده، هر لوتزو یک جفت چشم دارد (چشم اوزیریس). مالتیها اعتقاد دارند که این چشمها ماهیگیران را از گزند ارواح خبیثه محافظت می کنند. می توانید طعم ماهیهایی را که این قایق ها صید می کنند در رستورانهای شهر بچشید. مقصد بعدیتان باید شهر آرام مدینا (Mdina)، اولین پایتخت مالت و قلب این کشور باشد. از آنجا که مدینا هزاران سال تاریخ دارد و معماریش در طول سدهها هیچ عوض نشده، به محض گذشتن از دروازههای شهر، روح قرون وسطا هر مسافری را در خود غوطهور می سازد. قرنهاست که خاندانهای اشرافی و ثروتمند بی سروصدا و بیهیاهو در این شهر زیسته اند؛ همین است که مدینا به “شهر خاموش” معروف است. حدود 400 خانواده در اینجا زندگی می کنند، و خبری هم از وسایل نقلیه موتوری نیست – ساکنان مدینا فقط درشکه دارند. شهر دو دروازه دارد. دروازه مدینا برای استفاده اشراف بوده، و دروازه یونانی برای عبور و مرور بردگان. از همان دروازه مدینا، با معماری سبک باروک اش، می توان فهمید که داخل شهر باید انتظار دیدن چه چیزهایی را داشته باشیم.
دومین جزیره مسکونی کشور از حیث مساحت، جزیره گوزو Gozo است، که جاییست ساکتتر، کوچکتر و منزویتر از جزیره مالت، با جمعیتی حدود 32 هزار نفر. با این حال، این منطقه با انفجارهای جمعیتی بیگانه نیست، علی الخصوص در تابستانها و توسط توریستهایی که اینجا را به بقیه نقاط کشور ترجیح می دهند. دلیلش هم این است که جذابترین مکانهای شنا و غواصی و بهترین غذاهای محلی و زیباییهای تاریخی و طبیعی کشور را همینجا می توان پیدا کرد. تنها راه رسیدن به گوزو از طریق کشتی است که از دو مبداً به این جا می رسد. بهترین راه گشت و گذار در جزیره هم اجاره ماشین است؛ و راه های دیگر عبارتند از موتورگازی، وسایل نقلیه فانتزی مانند ATV، اسکوتر، اتومبیل های با راننده، اتوبوس های بدون ایستگاه، دوچرخه و موارد دیگر. طاق “پنجره لاجوردی” یا Azure Window که در این جزیره قرار داشت و به خاطر صحنه ازدواج خان داتراکی و خالیصی در سریال بازی تاج و تخت بسیار معروف بود، شوربختانه چند سال قبل به دلیل فرسایش فرو ریخت – اما همچنان توصیه می کنیم از آن منطقه بازدید کنید، که ناحیه ایست پر از اشکال غیرعادی زمین و صخره های عظیم و عجیب.
از میان نقاط دیگری که باید ببینید می توان شهر و قلعه ویکتوریا، بازیلیکای تا پینو، مزارع نمکی مارسالفورن، غار میکستا و معابد گانتیجا را نام برد. گانتیجا، که از سنگ های عظیم ساخته شده، بازدیدگاه بسیار مهمی برای درک تاریخ بشری به شمار می آید. اگر در فصل تابستان گذارتان به اینجا افتاد در مرداب آبی، که شگفتیای طبیعی در جزیره کومینو بین گوزو و مالت است شنا کنید و اگر تابستان نبود، از عکاسی غافل نشوید.
شبیه اروپایی ها، اما متفاوت
مالتی ها هم مثل بقیه مردم مدیترانهای خونگرم و شاد هستند. وقتی سوالی ازشان می کنید، حرفتان را بفهمند یا نه، سعی می کنند کمکتان کنند – حتی اگر با ایما و اشاره باشد. در مالت، طبق قانون، رانندگی از سمت چپ جاده است اما خیلی به این قانون اعتباری نیست. در فصل تابستان، رانندهها اصولا در هر طرف جاده که سایه باشد رانندگی می کنند. مثل ما ترکها، مالتیها هم عاشق برپا کردن منقلهای خانوادگی لب دریا هستند. و اگر گذرتان به بقالی افتاد، آماده باشید که کلی معطل شوید. می پرسید چرا؟ اگر مغازهدار هوس کند با مشتری گپ بزند و درددل کند کاری ندارد که صف پشت سر او چقدر طولانی باشد. این جزیره دو زبان رسمی دارد: انگلیسی و مالتی. زبان مالتی مخلوطیست از عربی، ایتالیایی، سیسیلی و انگلیسی که آوای عجیب و جالبی دارد – تنها زبان سامیای که با الفبای سی حرفی و به خط لاتین نوشته میشود.
ساحلها و پلاژهای معروف
مالت برای علاقهمندان به فعالیتهای تابستانی جای دلپذیری است. این کشور کوچک پر است از ساحل و پلاژ، هرچند که اکثرشان شلوغند. تا فرا بن (نقطه قورا)، خلیج آرمیر و ارتش کوچک، خلیج اینجنا، خلیج بهشت، تالاب آبی، استخر پیتر، خلیج ایمیباخ، خلیج ملیکا، گادیرا، خلیج طلایی و گاجن توفیخا از معروف ترین سواحل این کشور هستند.
تفریح “بی حد و حصر”
به رغم کوچک بودن مالت، این کشور زندگی شبانه بسیار فعالی دارد و توریستها هم از امکانات تفریحی بی حد و حصر این جزیره کمال استفاده را می برند. قلب تفریح و سرگرمی جزیره، منطقه پاسویل است. رخی از معروفترین مکانهای تفریح شبانه این منطقه عبارتند از The Havana Club، BarCelona Lounge، Hugo’s، The Bar Native، The Footloose. “خوب، اگر خانوادگی رفتیم، بچهها را چه کنیم؟” در این صورت توصیه می کنیم مرکز علمی Esplora، مرکزی برای نمایشگاههای علمی و فناوری کاربردی با برنامههای تئاتر آموزشی، دهکده Popeye، آکواریوم ملی مالتا، و پارک تفریحی پلی موبیل مالت را از نظر دور نداشته باشید؛ مکانهایی زیبا که کودکان می توانند در آنها تا دلشان می خواهند تفریح کنند.
مالت در زمان پاندمی
با ویزای شنگن می توانید به مالت سفر کنید، فقط باید در مرز گواهی واکسن خود را ارائه دهید. رستورانها، کافهها و موزهها بازند ولی استفاده از ماسک همه جا اجباریست.
لوکیشن فیلم
مالت با این که کشور کوچکیست، لوکیشن فیلمها و سریالهای فراوانی بوده. گذشته از بازی تاج و تخت، فیلمهای فراوان دیگری هم در مالت فیلمبرداری شده اند، که از بین آنها “پاپای” اندکی معروفتر است. دلیل معروفیت بیشتر پاپای این است که محلهای فیلمبرداری پاپای همچنان سرپا هستند. اگر با خانواده و بچهها سفر کردهاید، حتما دهکده پاپای را در صدر فهرست بازدیدهایتان بگذارید.
بهشت شیرینی
یکی از غذاهای خیابانی ارزان قیمت مالت شیرینیایست به نام پاستیتز که داخلش با پنیر ریکوتا پر شده. می شود گفت که پاستیتز نسخه مالتی بویوز ازمیری است. علاوه بر این دسرهایی از قبیل فطیرا، Hobz Bizzejt، قسطات، بیگیا و کانولی از محبوبترین غذاهای خیابانی به شمار میروند. محبوبترین غذای مالت هم ماهی نیست، خورشت خرگوش است. اگر گذارتان به مالت افتاد لامپوکی را هم امتحان کنید که یک نوع تارت ماهی است و کاپوناتا با سبزیجات را هم از دست ندهید.