دیلی صباح – واحدهای گارد ساحلی ترکیه در روز دوشنبه ۱۸ می، قایقهای حامل در مجموع ۱۲۳ مهاجر غیرقانونی که توسط یونان از مرزهای این کشور به عقب رانده شده بودند و سرگردان در دریای اژه گرفتار شده بودند را نجات داد.
به نقل از مقامات محلی، ۳۲ مهاجر در استان ازمیر و یازده مهاجر دیگر در استان موغلا از دریا نجات داده شدند که توسط گارد ساحلی به اداره مهاجرت استان ارجاع شدند.
همینطور هشتاد مهاجر دیگر، از جمله ۲۵ کودک که مرزبانی یونان آنها را به آبهای ترکیه در شمال غربی استان چانکاله فرستاده بود، نجات یافتند.
در سالهای اخیر ترکیه و یونان نقاط اصلی ترانزیت مهاجران از راه دریا به سمت اروپا بوده است. ترکیه یونان را به کارشکنی در پذیرش پناهندگان، اخراج گسترده و در دسترس قرار ندادن مراحل پناهندگی متهم میکند. آنکارا همچنین اتحادیه اروپا را متهم کرده است که چشمان خود را بر آنچه که سوءاستفاده آشکار از حقوق بشر میخواند، بسته است.
بر خلاف موافقتنامههای بینالمللی حمایت از پناهندگان، افراد نباید بهدلیل نژاد، مذهب، ملیت یا عضویت در یک گروه اجتماعی و سیاسی، به کشوری که ممکن است زندگی و امنیت آنها را در معرض خطر قرار دهد اخراج یا استرداد شوند. جلوگیری از دسترسی پناهجویان به ساز و کارهای اعلام پناهندگی میتواند به منزله تلاش برای استرداد آنها تلقی شود و این نقض قوانین حقوق بشر اتحادیه اروپا و کنوانسیون ۱۹۵۱ ژنو است.
ناظر ارشد حقوق بشر اروپا میگوید که یونان باید به رفتار خود در عقب راندن مهاجران غیرقانونی از مرزهایش به سمت ترکیه پایان دهد و تحقیقاتی را در همین زمینه آغاز کند. کمیسر حقوق بشر شورای اروپا در نامهای به تاریخ سوم ماه می به وزرای یونای و کشورهای اتحادیه اروپا اذعان کرد «حداقل از سال ۲۰۱۷ چندین اتهام جدی و معتبر درباره بازگرداندن غیرقانونی پناهجویان از یونان به ترکیه از راه دریا وجود دارد که دولت یونان به آن رسیدگی نکرده است.»
گفتنی است علاوه بر آوارگان جنگ سوریه و پناهجویان عراقی، بخش بزرگی از پناهندگانی که عبور از دریای اژه را برای رسیدن به یونان و دروازههای اروپا انتخاب میکنند از افغانستان، ایران و ترکمنستان هستند.