هشدار قطع گاز به پتروشیمی‌ها؛ «زمستان سخت» در انتظار صنایع ایران 

پس از زمزمه‌های قطع گاز برای پتروشیمی‌ها در ایران، احمد مهدوی ابهری، دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی روز چهارشنبه 7 دسامبر گفت: «تاکنون هیچکدام از پتروشیمی‌ها با قطع گاز مواجه نشده‌اند، اما اعلام شده که آمادگی لازم برای این مساله ایجاد شود».

مهدوی با بیان اینکه اگر قرار باشد محدودیتی اعمال شود قطعاً قبل از وقوع، اعلام خواهد شد، گفت: «سال گذشته عدم‌النفع پتروشیمی‌ها از قطع گاز و یا اعمال محدودیت حدود ۶۸۰ میلیون دلار بود یعنی این میزان تولید و صادرات صورت نگرفت». 

در همین حال حساب توییتر «نفت ما»، روز جمعه 2 دسامبر خبر از قطع گاز پتروشیمی‌های عسلویه داده بود. پایگاه خبری بورس پرس هم روز چهارشنبه 7 دسامبر از کاهش ظرفیت واحدهای تولیدی پتروشیمی خراسان به علت «برودت هوا و افت فشار گاز» خبر داد. 

این شرایط محدود به پتروشیمی‌ها نمی‌شود، صنایعی چون فولاد و سیمان نیز با این مشکل دست و پنجه نرم می‌کنند. در همین رابطه رضا شهرستانی عضو هیئت‌ مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد اعلام کرده که «صنعت فولاد روزانه ۴۰ میلیون مترمکعب گاز مصرف می‌کند که متأسفانه امروز این عدد به ۱۵ میلیون مترمکعب محدود شده یعنی گاز مورد نیاز صنعت فولاد به حدود یک‌ سوم رسیده است».

شهرستانی با اشاره به تأثیر کمبود گاز برای تولید فولاد گفت این مشکل باعث شده که در برخی از بخش‌های این صنعت از سوخت‌های جایگزین مانند مازوت، نفت سیاه و گازوئیل استفاده شود: «تولیدکنندگان برای اینکه از بحران گذر کنند چاره‌ای جز استفاده از مازوت ندارند چرا که یا باید تولید را به صورت مطلق متوقف کنند و یا مشکلات محیط زیستی ایجاد شده را به تن بخرند».

رفتن نیروگاه‌ها به سمت سوخت دوم یا مازوت‌سوزی که برخی آن را «سلامت‌سوزی» تعبیر کرده‌اند هوا را آلوده‌تر می‌کند و اعمال محدودیت بر پتروشیمی‌ها، تولیدات صنایع و سیمان را مختل خواهد کرد. از سوی دیگر واردات گاز نیز چاره کار نیست، چرا که مشکل چگونگی تأمین ارز برای خرید آن را مطرح خواهد ساخت.

علیرضا توری، فرماندار هشترود نیز گفته که «کلیه صنایع تولیدی، سردخانه‌ها، مرغداری‌ها، گاوداری‌ها، گلخانه‌ها و.. حتما برای تهیه سوخت دوم اقدام کنند تا در مواقع بحران دچار ضرر و زیان نشوند». 

حمیدرضا عراقی، مدیرعامل سابق شرکت ملی گاز ایران هم بحران گاز را «جدی» خوانده و درباره علت آن گفته است: «در پارس جنوبی که میدان مشترک ایران و قطر است، قطر بیش‌تر برداشت می‌کند، اما ایران به دلیل عدم سرمایه‌گذاری نمی‌تواند برداشت زیادی کند و امکان واردات تکنولوژی جدید را نیز نداریم».  

آماده‌باش برای قطع گاز در صنایع در حالی صورت گرفته است که جمهوری اسلامی در مذاکرات هسته‌ای با اتکا به کاهش صادرات گاز روسیه، مدعی امکان صادرات گاز به اروپا بود و بر همین اساس وعده «زمستان سخت» می‌داد و به‌دنبال امتیازگیری در مذاکرات بود.