دختران افغانستانی که دیروز با شور و شوق راهی مدرسه و کلاسهای درس شدند، در پی اعلام تعطیلی دوباره مدارس با چشمانی اشکبار به خانههایشان بازگشتند.
وزارت آموزش و پرورش دولت موقت طالبان روز چهارشنبه ۲۳ مارس ، ۲۰۲۲ در اطلاعیهای اعلام کرد: تا زمان طرح پوشش مطابق شریعت اسلامی برای دختران، تمام مدارس دخترانه مسدود خواهد ماند.
تصمیم جدید طالبان برای عدم بازگشایی دبیرستانهای دخترانه در افغانستان واکنشهای گسترده را در پی داشت.
آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل تعطیلی مدارس راهنمایی و دبیرستان برای دختران در افغانستان را ناقض حقوق زنان دانسته و از طالبان خواست که فورا مدارس را برای همه دانش آموزان باز کند.
وی ضمن ابراز تاسف عمیق از این تصمیم طالبان، گفت که تعطیلی مدارس راهنمایی و دبیرستان دختران مایه ناامیدی بزرگ بوده و به افغانستان آسیب خواهد رساند.
گوترش همچنین هشدار داد که محرومیت دختران و زنان از تحصیل ناقض حقوق زنان بوده و آینده کشور را به خطر می اندازد.
دبیرکل سازمان ملل همچنین از طالبان خواست که فورا مدارس را برای همه دانش آموزان باز کند.
حامد کرزی، رئیس جمهوری پیشین، در یک پیام کوتاه در شبکههای اجتماعی با بیان اینکه تحصیل دختران برای یک «افغانستان مرفه مهم» است نوشت: از آغاز نشدن مکاتب دختران صنف/کلاسهای ۷ تا ۱۲ برای دختران «متاسف» است.
عبدالله عبدالله رئیس شورای مصالحه ملی در دولت پیشین افغانستان نیز در توییتر نوشت: دسترسی به «تعلیم و تربیه از حقوق اساسی اسلامی و مدنی شهروندان کشور است. وظیفه مسئولین فراهمسازی زمینه درس و تعلیم معیاری فرزندان کشور میباشد».
ملاله یوسفزی، جوانترین برنده جایزه صلح نوبل و فعال آموزش دختران که چند سال قبل از سوی اعضای طالبان در پاکستان هدف قرار گرفت و به شدت زخمی شد در توییتر نوشت: «من برای امروز یک امید داشتم، اینکه دختران افغانی که پیاده به مکتب میروند به خانه بازگردانده نشوند. اما طالبان به وعده خود عمل نکرد. آنها به دنبال بهانههایی برای جلوگیری از آموزش دختران خواهند بود، زیرا از دختران تحصیلکرده و زنان توانمند میترسند».
همچنین وزارت خارجه ترکیه، در بیانیهای با تاسف از عدم اجازه ورود به دختران در سال جدید تحصیلی افغانستان، خواستار بازگشایی این مدارس شد.
مارک پتزل، سفیر آلمان برای افغانستان، نیز تصمیم جدید طالبان را بسیار ناراحتکننده خوانده و نوشت: «این نه تنها یک ضربه به سرنوشت تمام دختران افغانی است که میخواهند به مکتب و دانشگاه بروند و چشم انداز شغلی داشته باشند بلکه این دستورالعملها با اعلامیههای قبلی مقامات رسمی افغانستان در تضاد است».
این تصمیم جدید طالبان برای عدم بازگشایی دبیرستانهای دخترانه در افغانستان واکنشهای گسترده در پی داشته است.
گفتنی است، یکی از خواستههای جامعه جهانی این بوده است که طالبان قبل از دسترسی به کمکهای خارجی به زنان و دختران حق تحصیل بدهد.