به گزارش خبرگزاری فارس، سیمین خیاط زاده، مدیر گروه پیشگیری از بیماریهای واگیر دانشگاه علوم پزشکی تبریز، روز سهشنبه ۲۰ دی در خصوص وضعیت موج هشتم ویروس کرونا اظهار کرد: «سویه جدید ویروس کرونا که از زیرسویههای اُمیکرون است، اکنون در کل دنیا در حال چرخش بوده و وارد ایران نیز شده است».
خیاط زاده افزود: «چه زیر سویههای جدید و چه در کرونای قبلی، در هر حالت راههای پیشگیری و انتقال یکسان است؛ بنابراین به دنبال آن نباشیم که سویه جدید است یا قدیم؛ از همان روزهای آغازین شیوع ویروس کرونا اعلام کردیم تا زمانی که پاندمی کرونا تمام نشده، تمام افرادی که علائم سرماخوردگی دارند، به حساب کرونا بگذارند».
به گفته حمیدرضا جماعتی دبیر کمیته علمی کشوری کرونا، در حال حاضر شیوع زیرسویههای BA.2.75، XBB.1 و BQ در کشور در حال افزایش است که این زیرسویهها میتوانند از نظر سرایت زایی، جدی باشند اما از نظر مرگ و میر و بستری، نسبت به زیرسویههای قبلی، ممکن است تفاوت زیادی نداشته باشند. زیرسویه XBB.1.5 سرایتزایی و تکثیر بالایی دارد اما از نظر شدت بیماری، بستری و مرگ و میر، تفاوت چشمگیری با زیرسویههای غالب ندارد.
با اعلام مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت ایران در روز ۲۰ دی ۱۴۰۱، تا کنون ۶۴ میلیون و ۳۲۸ هزار و ۵۶۷ نفر دُز اول، ۵۷ میلیون و ۵۴۴ هزار و ۸۰۱ نفر دُز دوم و ۲۷ میلیون و ۲۹ هزار و ۴۸۳ نفر، دُز سوم واکسن کرونا را تزریق کردهاند و مجموع واکسنهای تزریق شده در کشور به ۱۴۸ میلیون و ۹۰۲ هزار و ۸۵۱ دُز رسیده است.
همزمان با شیوع دوباره ویروس کرونا در ایران و هشدارهای وزارت بهداشت برای موج هشتم همهگیری، سازمان نظام پزشکی ایران اعلام کرده است «سالانه حدود ۳ هزار درخواست مهاجرت دریافت میکند». هفته گذشته نیز یک عضو کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی گفته بود که «درصد بالایی» از پزشکان در حال مهاجرت به کشورهای حوزه خلیج فارس هستند.
به گزارش روزنامه دنیای اقتصاد در روز ۲۰ شهریور ۱۴۰۱، «۱۶۰ متخصص قلب» طی یکسال گذشته و «۱۶ هزار پزشک عمومی» طی چهار سال اخیر و «۴ هزار پزشک» در سه سال اخیر از ایران مهاجرت کردهاند. محمد میرزابیگی، رئیسکل سازمان نظام پرستاری هم اعلام کرده است «هر ماه، ۱۰۰ تا ۱۵۰ پرستار درخواست مهاجرت میکنند».
در عین حال بهرام عینالهی، وزیر بهداشت جمهوری اسلامی اما خروج سالیانه بیش از ۲۰ هزار نیروی درمان را مسأله مهمی ندانسته و اعلام کرده است: «از جامعه پزشکی اگر کسی مهاجرت کند در اروپا، آمریکا، کانادا و انگلیس به او اشتغال نمیدهند». او همچنین درخصوص موج مهاجرت پزشکان به خارج از کشور گفت: «ما خیلی نگرانی از این قضیه نداریم. ما آموزش و تربیت را بالا بردیم تا آنقدر نیرو داشته باشیم که تهدید از سر ما برداشته شود».
از سوی دیگر، وزارت بهداشت ایران از کمبود دستکم ۱۰۰ هزار پرستار خبر داده است. به گفته علیرضا سعادتجو، عضو شورای عالی سازمان نظام پرستاری بر اساس استانداردهای جهانی، به ازای هر تخت، باید ۲.۵ نفر نیروی پرستاری داشته باشیم؛ در حالیکه در ایران به طور میانگین به ازای هر تخت بیمارستانی، کمتر از یک پرستار وجود دارد.
علاوه بر کمبود نیروی درمان، امیر ساکی، مدیرکل منابع فیزیکی وزارت بهداشت در گفتوگو با ایسنا گفته است: «ارزیابیهای انجامشده در دهه ۸۰ در ایران نشان داد که حدود ۷۰ درصد بیمارستانها در کشور فرسودهاند. این میزان در تهران به دلیل قدمت بیمارستانها بیش از ۸۰ درصد بوده است. همچنین بیش از ۹۰ درصد بیمارستانهای فرسوده امکان مقاومسازی نداشته و باید جایگزین شوند».