صبا منصوری (ازجمله) – شاید اولین تصویری که با دیدن کلمه یوگا به ذهنمان میرسد تصویرهمان کسی باشد که دو دستش را برعکس، به حالتِ جمع کرده روی زانوهایش گذاشته و چهار زانو نشسته و آرام نفس میکشد. اتفاقاً همین تصویر کلیشهای معنای یوگاست، ارتباط بین بدن و ذهن و تنفس عمیق برای آرامش و تمرکز.
یوگا تاریخچه دور و درازی دارد که به هندوها برمیگردد. به جز هندوستان، بقیه دنیا تا قرن نوزدهم میلادی از ورزشی به نام یوگا بیخبر بوده. تا اینکه یک یوگی (استاد یوگا) هندی به نام سوامی ویوکاناندا، در کنفرانس ادیان شیکاگو در آمریکا از اثرات یوگا گفت و یوگا را به عنوان ورزش سلامت تن و روح به جهانیان معرفی کرد. در سال ۱۹۲۰ میلادی یوگاناندا دومین استادی بود که به طور جدی آموزش یوگا را در آمریکا آغاز کرد.
یوگا شامل چه تمریناتی است؟
یوگا شامل تمرینات ذهن، جسم و تنفس است و هرکدام از آنها تاثیرات مختلفی بر بدن ما میگذارد. از جمله این تاثیرات میتوان به تنظیم تنفس، تنظیم ضربان قلب و خونرسانی، متعادلسازی ترشح هورمونها و منعطفسازی اندامهای بدنی اشاره کرد. علاوه بر فواید جسمی، یوگا به ذهن و روح ما نیز کمک میکند تا به دور از هرگونه استرس و انرژی منفی بماند. حدود ۵۴ سبک مختلف برای یوگا روی کره زمین وجود دارد.
روز ۲۱ ژوئن توسط سازمان ملل به پیشنهاد دولت هند در سال ۲۰۱۴ به نام روز جهانی یوگا ثبت شده. در این روز مردم اقصی نقاط جهان به صورت گروهی گرد هم میآیند و یوگا انجام میدهند. برنامههای یوگای جمعی در این روز در هندوستان و کشورهای آسیای شرقی بسیار پرطرفدار است.