ازجمله- فنلاند و سوئد روز سه‌شنبه خواستار عضویت در پیمان آتلانتیک شمالی «ناتو» شدند، اما ترکیه به دلیل حمایت این دو کشور از گروه‌هایی که دولت ترکیه تروریستی می‌دانند و هم چنین به دلیل تحریم‌هایی که آن‌ها در حوزه تسلیحات نظامی علیه ترکیه روا داشته‌اند مخالف حضور این دو دولت در ناتو است.

ائولی نینیستو، رئیس‌جمهوری، و سانا مارین، نخست‌وزیر فنلاند در یک نشست خبری مشترک در روز ۱۵ می اعلام کردند که این کشور درخواست عضویت در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) را به‌طور رسمی امضا کرده است. همچنین ۱۷ می پارلمان فنلاند به پیوستن کشورشان به ناتو رأی مثبت دادند.

پیش از آنکه پارلمان فنلاند به پیوستن این کشور به «ناتو» رای بدهید،‌ سه‌شنبه صبح ۱۷ می آن لینده، وزیر امور خارجه سوئد سند درخواست رسمی عضویت استکهلم در پیمان آتلانتیک شمالی «ناتو» را امضا کرد.

در میان کشورهای عضو ناتو، ترکیه که دارنده دومین ارتش بزرگ این پیمان امنیتی است، مخالف سرسخت عضویت این دو کشور است. رجب طیب اردوغان با اعلام صریح مخالفت آنکارا با پیوستن هلسینکی و استکهلم به ناتو، حمایت این دو کشور از گروه‌های تروریستی P.K.K و گولن را از مهم‌ترین دلایل این تصمیم اعلام کرد.

از سوی دیگر فنلاند و سوئد، ترکیه را در برخی حوزه‌های نظامی تحریم کرده‌اند؛ موضوعی که به نظر آقای اردوغان خلاف یک پیمان امنیتی است: «ما نمی‌توانیم به حضور کسانی که ما را تحریم کرده‌اند در یک پیمان امنیتی بپردازیم، زیرا در این صورت ناتو دیگر یک سازمان امنیتی نخواهد بود».

Photo by AA

در همین رابطه، ینس استولتنبرگ، دبیر کل ناتو در یک پیام توییتری از تماس تلفنی خود با مولود چاووش‌اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه خبر داده و بر لزوم رفع نگرانی‌های امنیتی ترکیه تاکید کرد. روز یکشنبه ۱۵ می دبیرکل ناتو تاکید کرد که سوئد و فنلاند برای عضویت در این سازمان واجد شرایط بوده و دو متحد نزدیک ناتو محسوب می‌شوند؛ اما تصدیق کرد اگر نگرانی وجود دارد باید در مورد آن گفتگو کنیم.

پیش از این تماس، آقای چاووش‌اوغلو از همکاری سوئد و فنلاند با گروه تروریستی پ.ک.ک انتقاد و تاکید کرده بود «تا زمانی که این دو کشور موضع خود را تغییر ندهند، آنکارا مخالف عضویت آن‌ها در ناتو است».

رئیس‌جمهور فنلاند در همین زمینه گفته است که می‌خواهد با رئیس‌جمهور ترکیه به منظور جلب نظر وی برای عضویت کشورش در ناتو گفتگو کند. در همین راستا،‌ وزرای خارجه سوئد و فنلاند خبر از آن داده‌اند که برای گفت‌وگو با همتای ترکیه‌ای‌‌شان پیرامون عضویت این کشورها در سازمان ناتو، به آنکارا سفر خواهند کرد.

اما این فقط یک طرف ماجرا است؛ سوئد و فنلاند از ترس همسایه شرقی در حال پیوستن به ناتو هستند، حال آن‌که روسیه بعید است واکنشی آرام تر از اوکراین در برابر این دو همسایه یاغی اتخاذ کند. روز ۱۲ می، دمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین در جمع خبرنگاران در این باره گفت: «الحاق فنلاند به ناتو یک تهدید برای امنیت روسیه محسوب می‌شود». در روز ۱۶ می نیز سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه گفت «در مقابل این تصمیم یک واکنش ساده نشان نخواهیم داد و آن را شروع یک جنگ نظامی می‌دانیم».