پلتفرم راستیآزمایی (Fact Check) تِییت ترکیه که وظیفهاش کنترل صحت اخبار انتشاریافته در اینترنت بر اساس منابع موثق است، در گزارشی به این مسئله پرداخته که چرا مراکز مقابله با بحران ترکیه یعنی آفاد و هلال احمر در کنار استانداریها و فرمانداریها، لباسهای دستدوم اهدایی برای کمک به زلزلهزدگان را نمیپذیرند.
در گزارش Teyit که روز ۷ فوریه انتشار یافته، دلیل اصلی عدم پذیرش اقلام دستدوم ازجمله لباس و پتو برای زلزلهزدگان را شیوع بیماریهای واگیردار مانند گال و قارچ عنوان کرده است. مقامات آفاد به Teyit اعلام کردهاند که به دلیل ریسک بالای «همهگیری» در مناطق زلزلهزده، سعی میشود عوامل تهدیدکننده سلامتی به حداقل برسد.
از دیگر دلایلی که طی تحقیقات از مراکز مدیریت بحران ازجمله آفاد و هلال احمر به دست آمده میتوان به فرآیند طولانی بررسی سلامت اقلام دست دوم اشاره کرد. نهادهای مدیریت بحران گفتهاند بسیاری از این اقلام نیاز به فرآیند ضدعفونی کردن و بستهبندی بهداشتی دارند که نیاز به نیروی کار و هماهنگی بسیاری دارد که با توجه به اولویتها این امکان وجود ندارد.
از زمان وقوع زلزلههای مهیب کاهرامانماراش (دوشنبه ۶ فوریه ۲۰۲۳)، عده بسیاری برای اهدای کمکهای ویژه به زلزلهزدگان دستبه کار شدهاند و یکی از مواردی که باعث برانگیختن انتقادات شده بود، نپذیرفتن اقلام دست دوم در مراکز جمعآوری کمکها بود. در زلزله سال ۲۰۱۱ وان هم اقلام دستدوم به دلیل ریسک شیوع بیماری و عدم وجود نیروی کافی برای ضد عفونی کردن، پذیرفته نمیشد.