کارشناسان هشدار میدهند که استانبول آمادگی کافی برای پذیرش جمعیت بیشتر ندارد و در صورت ادامه روند فعلی، پایداری زندگی شهری در خطر خواهد بود.
در نگاه اول، وقتی که تازه به استانبول آمدهای یا یک توریست خوشحال هستی، کوچه پسکوچهها و کافههای شلوغ و بازارهای پر از جمعیت این شهر جذاب و فوقالعاده است. اما وقتی چند ماهی از ماندنت میگذرد، آرام آرام شلوغی و ترافیک این غول بزرگ دوست داشتنی کمی سخت میشود.
آخرین آمار رسمی مشخص میکند جمعیت کلانشهر استانبول در سال ۲۰۲۱ با ۳۷۸هزار نفر افزایش نسبت به سال گذشته به ۱۵.۸ میلیون نفر رسیده است. این یعنی جمعیتی که در هر کیلومتر مربع این استان که ۱۸.۷۱٪ جمعیت کشور را شامل میشود به ۳۰۴۹ نفر رسیده است.
به نظر برخی کارشناسان محیط زیست و شهرسازی، جمعیت فعلی استانبول باید حدود ۸ میلیون نفر باشد تا بتوان آن را یک شهر «قابل سکونت» تعریف کرد.
«شریف باریش»، ژئوفیزیکدان در گفتگو با روزنامه حریت گفت: «این جمعیت در صورت بروز یک بلای طبیعی مثل زلزله، با مشکلات فراوانی روبرو خواهند بود».
«تایفون قهرمان» که مسئولیت هماهنگی طرحها و پروژههای شهرسازی شهرداری استانبول را بر عهده دارد نیز معتقد است «باید با برنامههای مهاجرت معکوس، جمعیت متراکم شهر را به مناطق دیگر متمایل کرد».
به گفته وی: «برنامه های سرمایه گذاری جدید اکنون باید در آناتولی (شرق ترکیه) باشد، نه استانبول». قهرمان با بیان اینکه چنین مشکلاتی فقط در کشورهای توسعه نیافته دیده می شود، گفت: «در هیچ کشوری در اروپا ۳۰۴۹ نفر در هر کیلومتر مربع نخواهید دید».
«میکات کادی اوغلو»، استاد دانشگاه استانبول (IUT) نیز معتقد است: «آمار جمعیت واقعی استانبول، نه حدود ۱۶ میلیون نفر، که بیش از ۲۰ میلیون نفر است». این در حالی است که به گزارش حریت، هر ماه بین ۷ تا ۱۰ میلیون توریست از سراسر جهان به این شهر سفر میکنند.