در جریان حفاریهای باستان شناسان در شهر تاریخی دارا در جنوب شرقی ترکیه، یک کارگاه تولید روغن زیتونی کشف شد که قدمتش به قرن ششم میلادی میرسد.
باستانشناسان براین باورند که کارگاه تولید روغن زیتون کشفشده، یکی از مراکز بازرگانی مهم این منطقه در قرن ششم بوده است. این نخستین کشف در قلعه یا شهر دارا که امروز حوالی روستانی Oğuz ترکیه واقع شده نیست و احتمالا آخرین آنها نیز نخواهد بود. شهر ۵ هزار ساله دارا که گمان میرود توسط داریوش پادشاه هخامنشی بنا شده باشد، همواره باعث شگفتی باستانشناسان شده است.
پرفسور حسین متین سرگروه تیم حفاری توضیح داد: «کارگاههای تولید روغن زیتون، ازجمله مراکز مهم تجاری در دوران باستان محسوب میشوند. زیتون در آن زمان علاوه بر مصرف در زمینه خوراکی، در حوزه روشنایی شهرها نیز نقش کلیدی داشته است». در عهد باستان، آتش ایجادشده در مشعلهای سفالی را با روغن زیتون روشن نگه میداشتند.
سرگروه تیم حفاری باستانی معتقد است: «با توجه به مکانیزم کارگاه روغن زیتون کشفشده، بهنظر میرسد میزان تولید در این کارگاه بیش از مقدار لازم برای مصرف شهروندان منطقه بوده و احتمال میدهیم این کارگاه در حوزه صادرات روغن زیتون هم نقش داشته است».