ازجمله- نیمه شمالی کره خاکی در حالی پا به فصل زمستان میگذارد که بخش بزرگی از کشورهای این منطقه به گونه بیسابقهای با بحران تامین گاز روبرو هستند. ایران و ترکیه نیز از این وضعیت مستثنا نیستند.
پیشبینی کارشناسان انرژی نشان از آن دارد که عموم کشورهای جهان و همچنین کشورهای تولیدکننده گاز، در زمستان پیش رو با بحران کمبود گاز روبرو خواهند شد.
گفتههای مقامات ایرانی نیز حاکی از آن است که امسال در ایران میزان مصرف گاز افزایش ۸ تا ۱۰ درصدی خواهد داشت و احتمال قطع گاز در زمستان بسیار جدی است.
فاتح دُنمز وزیر انرژی و منابع طبیعی گفته است که ترکیه به دلیل سرمایه گذاریهای اخیر در زیرساختهای گاز طبیعی و برق، در زمستان با کمبود انرژی روبرو نخواهد شد. در همین راستا ظرفیت ذخیرهسازی زیرزمینی گاز در این کشور به بیش از ۴ میلیارد متر مکعب افزایش یافته است.
ترکیه یکی از کشورهایی است که گاز مورد نیاز خود را از طریق واردات تامین میکند. واردات گاز ترکیه عموماً از سه کشور آذربایجان، ایران و روسیه تامین میشود. این کشور در سال گذشته برای تامین میزان گاز مصرفی خودهزینهای معادل ۱۲ میلیارد دلار انجام داده است.
به گفته وزیر انرژی، شرکت ملی خط لوله ترکیه، این کشور با همتایان خود در روسیه، آذربایجان و ایران برای تامین گاز طبیعی امسال خود در حال مذاکره هستند.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه نیز در دیدار اخیر خود با رجب طیب اردوغان، همتای ترک خود اطمینان داد که عرضه گاز به ترکیه بدون وقفه ادامه خواهد داشت.
بر اساس گفته دُنمز، ترکیه سال گذشته ۴۸ بیلیون متر مکعب گاز طبیعی مصرف کرده است، اگرچه پیشبینی وزیر انرژی ترکیه آن است که «امسال احتمالاً مصرف گاز طبیعی ۱۰ میلیارد متر مکعب بیشتر از آن خواهد بود».
افزایش مصرف به دلیل افزایش سریع میزان استفاده از ظرفیت صنعتی با بهبود اقتصاد از اثرات همهگیری کویید-۱۹ ایجاد شده است. علاوه بر این، نیروگاههای تولید گاز طبیعی بیشتر از سالهای اخیر مورد استفاده قرار گرفتهاند، چرا که خشکسالی بسیاری از نیروگاههای آبی را بلامصرف نگه داشته است.
احیای تقاضا، محدودیت صادرات روسیه، عدم عرضه گاز به دلیل چند پروژه جدید در سالهای اخیر پس از سقوط قیمت ۲۰۱۴، مشکلات فنی در برخی از کارخانههای تولید گاز و کاهش یافتن خروجیهای تجدیدپذیر به دلیل عوامل آب و هوایی در اروپا و آمریکای جنوبی از جمله عواملی هستند که قیمت گاز را افزایش داده است.