غزاله کابلی (ازجمله) – شهر زیبای بورسا، که ترک ها به آن بورسای سبز یا Yeşil Bursa می گویند، شهریست با تاریخ غنی و طبیعت زیبا و جذابیت های فراوان که علیرغم تمام این ویژگی ها جایگاه قابل توجهی در سبد گردشگری ایرانیان ندارد و مانند شهرهایی چون استانبول یا آنتالیا برای ایرانی هایی که به ترکیه می آیند شناخته شده نیست.
بورسا که در اوایل دوره عثمانی “خداوندگار” نام داشت در قرن چهاردهم و به مدت صد سال اولین پایتخت عمده امپراطوری عثمانی بوده و آثار فراوانی از آن دوره، از جمله مزار پادشاهان متقدم عثمانی و ده ها بنای تاریخی و حمام و کاخ در آن به جای مانده است.
بورسای امروزی با نزدیک سه میلیون نفر جمعیت چهارمین شهر پرجمعیت ترکیه به حساب می آید و به دلیل تجمع صنایع مختلف، مخصوصا اتومبیل سازی و صنایع پارچه، شهریست ثروتمند و مرفه – به نحوی که از حیث کیفیت زندگی، بورسا مقام اول را در ترکیه داراست. فاصله بورسا تا استانبول کوتاه است و رفت و آمد به نسبت آسان. اگر مایلید نقطه متفاوتی از ترکیه را ببینید، این مطلب مختصر برای شماست!
رسیدن به بورسا
از هر دو فرودگاه استانبول به مقصد بورسا اتوبوس های مستقیم و غیر مستقیم وجود دارد. از فرودگاه صبیحا گوکچن می توان با اتوبوس های Burlaş (BBBUS) یا Konfor مسافت یک ساعت و نیمه تا بورسا را طی کرد. از فرودگاه جدید استانبول علاوه بر خط های مستقیم Burlaş می توانید به فرودگاه صبیحه بروید و از آن جا به بورسا سفر کنید. از ترمینال های استانبول ده ها خط مختلف روزانه و به صورت ساعتی به بورسا سفر می کنند، که با احتساب ترافیک استانبول حدود دو و نیم تا چهار ساعت ممکن است در راه باشند.
اما شاید بهترین راه سفر به بورسا از استانبول سفر دریایی باشد که از اسکله های Yenikapı، Kabataş، Pendik و Kadıköy (خط IDO) و Eminönü (خط Budo) چندین بار در روز و از طریق اتوبوس های دریایی انجام می شود. در صورت سفر دریایی به بورسا، به شهر زیبا و کوچک مودانیا خواهید رسید که از آن جا تا بورسا کمتر از بیست دقیقه راه است. راه های دیگری از جمله سفر با اتومبیل شخصی هم برای سفر به بورسا از استانبول مناسب است.
دیدنی ها
بیشتر اماکن تاریخی بورسا در مرکز شهر و منطقه Osmangazi قرار دارند و به صورت پیاده از بازار بزرگ، که به نحوی در شهر مرکزیت دارد، قابل دسترس هستند. بازار بزرگ یا سرپوشیده (Kapalı Çarşı) بازاری بسیار بزرگ و قدیمی است که قدمتش به زمان عثمان غازی (قرن چهاردهم میلادی) بازمی گردد و مثل بازارهای سنتی ایرانی، به بخش های مختلف برای مشاغل مختلف تقسیم شده است.
با این که بخش های بزرگی از این بازار در طی سالیان و قرن ها به دلیل آتش سوزی و زلزله ویران شده، امروزه تمام بازار کمابیش با حفظ هویت اصلی خود بازسازی شده و محل بسیار دلپذیری برای گردش، خرید و غذا خوردن است. بازار بورسا غیر از اجناس معمولی که در هر بازار دیگری قابل خرید هستند، محل بسیار مناسبی برای خرید ابریشم و پارچه محسوب می شود.
محبوب ترین بخش بازار بورسا تیمچه بسیار قدیمی ایست به نام Koza Han که در زمان سلطان بایزید دوم در ۱۴۹۰ ساخته شده و تا اواخر قرن نوزدهم مرکز معامله پیله کرم ابریشم و پارچه ابریشمی بوده است. امروزه نیز مغازه های کوزا هان عمدتا در زمینه فروش ابریشم به صورت کلی و جزیی فعالیت می کنند. در مرکز این تیمچه دایره ای شکل بنای بسیار زیبایی قرار دارد که از نمادهای بورساست. اگر به بازار بورسا رفتید، فرصت نوشیدن یک چای یا قهوه ترک در محوطه باز کوزاهان را از دست ندهید. کاری که ملکه الیزابت هم در سال ۲۰۰۸ کرده بود.
مسجد اولو
در کنار بازار، می توانید از عظیم ترین و باشکوه ترین مسجد بورسا دیدن کنید که اولو جامی (Ulu Camii) نام دارد. اولو جامی در زمان سلطان بایزید اول در ۱۳۹۶ میلادی ساخته شده و بعد از ششصد و اندی سال، همچنان بنایی بسیار باشکوه و دیدنی است. سلطان بایزید ظاهرا نذری داشته که بعد از پیروزی در نبرد نیکوپولیس بیست مسجد بسازد، اما به جای آن این مسجد را با بیست مناره، در چهار ردیف، ساخته است. جالب ترین نکته مسجد اولوجامی ۱۹۲ خطاطی بسیار زیبای آن است که به همت خطاطان بزرگ زمان، در جای جای این مسجد دیده می شود.
با پیاده روی در اطراف منطقه بازار، می توانید زیبایی های تاریخی فراوانی را ببینید. از جمله مزارهای چند تن از سلاطین عثمانی که امروزه اهمیتی تقریبا مذهبی دارند، توپخانه، دیوارهای قلعه قدیم بورسا و خانه های قدیمی بورسا در داخل محوطه قلعه و منظره زیبای بورسا از بالای دیوارهای قلعه یا توپخانه.
شاید نام اسکندر کباب (iskender kebab) را شنیده باشید، که از محبوب ترین غذاهای ترک هاست. این غذا اصالتا متعلق به بورساست و امروزه هم به رغم وجود رستوران های زنجیره ای، بورسایی ها اعتقاد دارند که بهترین اسکندر کباب فقط در این شهر پیدا می شود. کم نیستند ترک هایی که فقط برای اسکندر خوری به بورسا می آیند. اسکندر کباب غذای سنگینی است شامل نانی شبیه بربری که رویش تکه های گوشت کباب ترکی مخصوص گذاشته می شود و با ماست و سس گوجه فرنگی تکمیل می شود، و بعد کره گوسفندی فراوانی هم رویش می ریزند. این غذا را همه جای بورسا می توان پیدا کرد اما در اطراف شهر قدیم و منطقه بازار، رستوران هایی هستند که هر کدام با صد یا دویست سال سابقه، ادعا می کنند که اصیل ترین و بهترین اسکندر کباب را دارند. در کل، بورسا از بهترین مقاصد ترکیه برای غذا خوردن است و غذای بد در این شهر مشکل پیدا می شود.
برف بازی
بورسا از یک سمت به دریا (شهر مودانیا) و از یک سمت به کوه (کوه uludağ) متصل است. پارک ملی اولوداغ در تابستان ها از زیباترین مناطق برای گشت و گذار و کوهپیمایی و تفریح است و در زمستان ها، محبوب ترین پیست اسکی ترکیه و از بهترین پیست های اروپا. برای رفتن به بالای اولوداغ هم می توان از تور و اتومبیل شخصی استفاده کرد، و هم از تله کابین بورسا (Teleferik). اگر اهل اسکی هستید پیست اسکی اولوداغ را از دست ندهید. در اولوداغ بیست پیست اسکی وجود دارد که طول بزرگ ترینشان به دو کیلومتر می رسد؛ به علاوه 17 تله اسکی و تله سی یژ و یک تله کابین کوچکتر. علاوه بر این ها وجود بیش از 20 هتل لوکس و نیمه لوکس در این منطقه، تجربه سفر به اولوداغ را برای هر مسافری بسیار به یادماندنی می کند. در تابستان و فصل های گرم تر هم علاوه بر کوه پیمایی، می توان به تفریحات فراوانی در این منطقه پرداخت.
آب بازی
منطقه اولوداغ علاوه بر کوه و سرسبزی، آب گرم معروفی هم دارد. آب گرم منطقه اولوداغ مملو از مواد معدنیست و به داشتن خواص درمانی فراوان معروف است. از منطقه çekirge (که در ادامه منطقه مرکزی و بازار شهر قرار دارد) تا دامنه کوه اولوداغ چندین و چند هتل و حمام مدرن و سنتی وجود دارد که می توان در آن ها از آب گرم معروف بورسا استفاده کرد.
علاوه بر این اگر به سمت مخالف شهر بروید به شهرهای کوچک و زیبای مودانیا و تریلیه می رسید که در کنار دریای مرمره قرار دارند و فضای زیبایی را برای لذت بردن از دریا فراهم می کنند. مودانیا شهر کوچک نیمه یونانی ای است که به خانه های قدیمی زیبا، هوای بسیار خوب، اسکله مفرح و رستوران های ماهیش معروف است.