۱۲ ژوئن روز جهانی مبارزه با کار کودکان

 یونیسف: از هر ۱۰ کودک در جهان، یک کودک کارگر است.

 روز جهانی کار از سال ۲۰۰۲، به منظور افزایش آگاهی و جلوگیری از کار اجباری کودکان، توسط سازمان جهانی کار به روز جهانی مبارزه با کار کودکان نام‌گذاری شد. 

شعار سال ۲۰۲۲ روز جهانی مبارزه با کار کودکان، افزایش سرمایه‌گذاری در سیستم‌ها و طرح‌های حمایت اجتماعی برای ایجاد حمایت‌ اجتماعی و محافظت کودکان از کار است.

«کودک کار» کودکی است که به یکی از اشکال کار «سبک / سخت» و «داوطلبانه / اجباری» جهت کسب درآمد و نه کسب توانمندی اشتغال دارد. منظور از «کار کودک» درگیر نمودن کودکان در آن دسته از فعالیت‌‏های اقتصادی است که مانع تحصیل، آموزش و برخورداری آنان از امکانات اولیه ‏ی رشد فردی و اجتماعی‌‏شان می‌‏شود و با آسیب و بهره‌‏کشی همراه است.

گزارش جدید صندوق کودکان سازمان ملل متحد و سازمان بین‌المللی کار سازمان ملل نیز که در آستانه روز جهانی مبارزه با کار کودکان (۱۲ ژوئن/۲۲ خرداد)، منتشر شده؛ نسبت به افزایش بی‌سابقه تعداد کودکان کار زیر ۱۱ سال هشدار می‌دهد. طبق آمار منتشر شده از سوی یونیسف و آی‌ال‌او همچنین بیش از نیمی از کودکان کار در سراسر جهان بین پنج تا ۱۱ سال سن هستند.

پیش‌بینی می‌شود تا پایان سال جاری، تعداد کودکان کار در سراسر جهان به۱۶۹ میلیون نفر برسد. بر اساس گزارش  سازمان آمار ترکیه (TUIK)، تعداد کودکان کار در این کشور  ۷۲۰ هزار نفر است.

براساس آمار سال‌های گذشته، در افغانستان نزدیک به ۳.۷ میلیون کودک سرگرم کار سخت هستند که تقریبا ۲.۱ میلیون کودک، در رده سنی پنج تا هفده سال قرار دارند.

به گزارش ایرنا، مطابق با آخرین آمار که مربوط به سال ۱۳۹۵ است، نزدیک به یک میلیون کودک کار درایران  وجود دارد که انتظار می‌رود، با توجه به تورم، نابرابری، فقر و گسترش حاشیه‌نشینی در سال‌های اخیر افزایش یافته باشد.

طبق قوانین سازمان بین المللی کار، کودک کار به تمامی افراد زیر هجده سالی گفته می‌شود که در مشاغل یا کارهای زیان آور در بازار یا خانواده‌های خود مشغول هستند. کار کردن کودک ، تنها زمانی قابل قبول است که برای رشد جسمی، روانی و سلامت کودک ضرر نداشته باشد. کودک کار، به کودکی گفته می‌شود که که به دلیل کار از گذراندن دوران کودکی خود محروم است. کار از شکوفا شدن استعدادهای کودک جلوگیری کرده و برای رشد جسمی و روانی او مضر است. کار در مواردی به محروم کردن کودک از فرصت رفتن به مدرسه، مجبور کردن کودک به ترک مدرسه به طور موقت و الزام کودک به انجام کارهای سخت و طاقت‌فرسا در هنگام تحصیل منجر می‌شود.

سازمان بین‌المللی کار، از سال ۲۰۰۲ بر گستره جهانی کار کودک و اقدامات و تلاش‌های مورد نیاز برای محو آن تمرکز کرد. بر همین اساس روز۱۲ ژوئن از همان سال به عنوان روز جهانی مقابله با کار کودک اعلام شد که مستلزم همکاری دولت‌ها، کارفرمایان و سازمان‌های کار، جامعه مدنی و میلیون‌ها انسان از سراسر جهان است تا بتوان اقدام مؤثری را برای کمک به کارگران کودک انتظار داشت.