امروز ۱ سپتامبر، مصادف است با آغاز جنگ جهانی دوم. این جنگ با حمله آلمان به لهستان و اعلان جنگ فرانسه و بریتانیا علیه آلمان آغاز شد.
بعد از جنگ جهانی اول کشورهای پیروز بر سر تقسیم منافع این جنگ نشستند. اما آنچه انجام دادند در عمل منجر به تحقیر برخی کشورها از جمله آلمان شد. تحمیل جریمه های سنگین از جمله مفاد این عهدنامه بود. آلمان برای به جا آوردن تعهدات خود تغییرات جدیای در نظام اقتصادی به وجود آورد که این نظام سیاسی کشور را نیر تغییر داد، اما با همه تغییرات بار این تحقیر بر دوش آنان سنگینی میکرد.
با روی کار آمدن حزب نازی در کنار برنامههای توسعهای، تقویت امور نظامی نیز سرلوحه سیاست کشور قرار گرفت. سیاستی که یکی از اساسهای آن مقابله با یهودیان، کولیها و مخالفان بود.
هیتلر فارغ از مبارزه با این گروهها «نبرد بزرگی» در سر داشت. از همین رو ابتدا به خاک اتریش و چکسلواکی وارد شد. این مداخلات بی خونریزی بود. اما در اول سپتامبر آلمان وارد با شدت تمام وارد خاک لهستان شد و به اولتیماتومهای انگلیس و فرانسه وقعی ننهاد و اینگونه جهان را وارد جنگی ۶ ساله کرد که کارنامه تلخی برای بشریت است.
![](https://www.azjomle.com/wp-content/uploads/2021/09/GettyImages-566464321.jpg)
از جمله علل آغاز جنگ به جز مواد نا عادلانهای که در عهدنامه ورسای (۷ می ۱۹۱۹) گنجانده شده بود. می توان به بحران اقتصادی کشورهای اروپایی در دهه ۱۹۳۰ و همچنین پر بسامد شدن جنگ ایدئولوژیها اشاره کرد. در این زمان در ایتالیا فاشیسم، در شوروی مارکسیسم (یا به تعبیر دقیقتر استالینیسم) و در سایر کشورهای اروپایی لیبرال دموکراسی حاکم بود. هر یک از این شیوه های حکمرانی بر برتری خود اصرار داشتند.
جنگ برای کشورها کی آغاز شد؟
بعد از آغاز جنگ دو اتحاد نظامی در مقابل یکدیگر جای گرفتند. اتحاد اول را متفقین میخوانند که شامل اتحاد جماهیر شوروی، ایالات متحده آمریکا، فرانسه، انگلستان و چین بود. اتحاد دوم که متشکل بود از کشورهای آلمان، ژاپن و ایتالیا به عنوان متحدین شناخته شدند.
برخی معتقدند که جنگ جهانی اول چند سال پیش از ۱۹۳۹ آغاز شده بود. علت این داوری تاریخی آن است که «متحدین» پیش از آغاز جنگ به نواحی مختلف حمله برده بودند. ژاپن به منچوری که استانی است در شرق چین در تاریخ ۱۸ سپتامبر ۱۹۳۱ میلادی حمله کرده بود، ایتالیا به برخی از کشورهای آفریقایی در ۱۹۳۵ تعرضاتی انجام داده بود و آلمان نازی در ۱۹۳۸ وارد خاک اتریش شده و واقعه آنشلوس یعنی پیوست آلمان به اتریش روی داده بود.
آمریکا از جنگی که دامن اروپا و آسیا را گرفته بود دورتر بود، اما بعد از حمله ژاپن و واقعه پرل هاربر ورق در این کشور بر می گردد و در ۷ دسامبر آمریکا عملا به جرگه متفقین میپیوندد.
ایران و ترکیه در قبال این جنگ از آغاز اعلام بی طرفی کردند؛ با این حال ایران در سال ۱۹۴۱ مورد اشغال روسیه و انگلستان قرار گرفت. ترکیه نیز تحت فشارهای شدیدی قرار گرفت و در نهایت اگرچه به صورت بالفعل در جنگ وارد نشد اما در ۲۳ فوریه در اتحاد متفقین قرار گرفته و علیه آلمان و ژاپن اعلان جنگ کرد.
![](https://www.azjomle.com/wp-content/uploads/2021/09/GettyImages-535820319.jpg)
دادههایی از جنگ جهانی دوم
این جنگ مرگبارترین درگیری نظامی در طول تاریخ بشریت است، بیش از ۶۰ میلیون نفر در نتیجه این جنگ عالمگیر کشته شدند؛ ۱۵ میلیون نظامی و ۴۵ میلیون غیر نظامی.
۱۶ میلیون نفر نیز در طول جنگ آواره شدند.
۱۹۴ کشور در این جنگ درگیر بودند.
در طول جنگ ۹۱۶ هزار هواپیمای نظامی، ۱ میلیون اسلحه و ۲۸۰ هزار تانک نظامی ساخته شد.
هزینه کل جنگ ۱.۲۹ تریلیون دلار برآورد شده است.
![](https://www.azjomle.com/wp-content/uploads/2021/09/GettyImages-155909183-1024x681.jpg)
یکی از نتایج این جنگ آن است که تنها ۲۰ درصد از مردان متولد ۱۹۲۳ شوروی بعد از جنگ زنده ماندند.
آمریکا دیر به این جنگ پیوست اما جنگ در اقتصاد کشور تاثیری عمیق داشت. در سال ۱۹۴۱، بیش از ۳ میلیون خودرو در ایالات متحده تولید شده بود اما در طول جنگ تنها ۱۳۹ خودرو از کارخانه های کشور بیرون آمد.
از جمله موارد جالب توجه این جنگ آن است که آمریکاییها از تلفظ غذای محبوب خود همبرگر به سبب هم آواییاش با زبان آلمانی دست کشیدند و به آن «استیک آزادی» گفتند.