۹ جسد در ۶ روز؛ نگرانی‌ عمومی درباره اجساد کشف‌شده در سواحل جنوب ترکیه

در ۶ روز گذشته، ۹ جسد در سواحل جنوب ترکیه (۸ جسد در آنتالیا و یک جسد در موغلا) کشف شده است. این مورد عجیب و تراژیک، باعث نگرانی عمومی در ترکیه شده است.

به گزارش روزنامه‌های حریت و جمهوریت در روزهای ۲۱ و ۲۲ ژانویه، قوی‌ترین احتمالی که تاکنون مطرح شده این است که اکثر این اجساد مربوط به پناهجویانی است که قصد داشتند از مسیر دریایی عبور کرده و به سمت غرب مهاجرت کنند.

استانداری آنتالیا طی بیانیه‌ای اعلام کرد که سفارت لبنان در آنکارا، روز ۱۱ دسامبر ۲۰۲۳، درباره واژگونی یک قایق حامل دست‌کم ۹۰ مهاجر در منطقه بین لبنان، سوریه و قبرس در مدیترانه گزارشی را ابلاغ کرد. بر اساس اعلام مقامات، متلاشی شدن این اجساد در آب دریا، عملیات شناسایی هویت را دشوار کرده است.

مقامات موغلا نیز گزارش دادند که احتمال دارد جسد کشف‌شده در سواحل این استان، مربوط به ۳ مهاجر غیرقانونی باشد که روز ۶ ژانویه در دماغه کوت‌اوغلو ناپدید شدند. بررسی‌ هویت این فرد با استفاده از آزمایش DNA ادامه دارد.

علی یرلی‌کایا وزیر کشور ترکیه روز دوشنبه ضمن تایید خبر کشف ۸ جسد در آنتالیا و یک جسد در موغلا اعلام کرد که تلاش‌ها برای شناسایی هویت این افراد ادامه دارد. وزیر کشور، گفته مقامات موغلا را تایید کرد و اعلام کرد که احتمال دارد جسد کشف‌شده در موغلا، مربوط به یکی از سه مهاجر غیر قانونی ناپدید شده در ۶ ژانویه امسال باشد.

وزیر کشور همچنین توضیح داد که یکی از اجساد کشف‌شده در سواحل آنتالیا مربوط به یک نوجوان ۱۳ ساله‌ است که خانواده‌اش مفقود شدن وی را پیش‌تر گزارش کرده بودند. مهمترین نکته‌ای که تاکنون درباره ۷ جسد کشف‌شده‌ی دیگر در آنتالیا به دست آمده این است که لباس‌های این افراد تولید سوریه بوده و احتمال دارد که ‌جان‌باختگان از سوریه راهی قبرس بوده باشند.

داده‌های سازمان هواشناسی نشان می‌دهد در یک هفته گذشته، باد از سمت جنوب به شمال در جریان بوده و امواج دریا احتمالا از جنوب شرقی به آنتالیا و موغلا رسیده است. همین مسئله، گمانه‌زنی‌ها درباره ارتباط این اجساد با واژگونی قایق حامل پناهجویان در شرق مدیترانه را تقویت می‌کند.

بر اساس گزارش سازمان جهانی مهاجرت (IOM)، در سال ۲۰۲۳، بیش از ۳ هزار پناهجو در مدیترانه مفقود شدند. این بالاترین آمار تلفات از سال ۲۰۱۷ تاکنون است. سواحل جنوبی ترکیه، به ویژه از زمان آغاز جنگ داخلی سوریه (۲۰۱۱)، مسیر اصلی بسیاری از پناهجویان درمانده‌ای بوده که قصد عبور به سوی غرب را داشتند. برخی سازمان‌های حقوق بشر، مدیترانه را مرگبارترین مسیر مهاجرت توصیف کرده‌اند.